Annons:

  • Protester för att bevara cancervården i Västervik

    Malin Sjölander

  • Protester för att bevara cancervården i Västervik

    Tusen personer samlades på Spötorget i Västervik för att protestera mot att onkologkliniken Vid Västerviks sjukhus stängs den åttonde maj.

Protester för att bevara cancervården i Västervik

Tusen personer manifesterade i kväll mot beslutet att låta canceravdelningen på Västerviks sjukhus försvinna den åttonde maj. Arrangörer var Malin Sjölander och Tobias Ahlstedt, som kämpar för att cancervården ska finnas kvar i Västervik.

Annons:

Över tusen människor hade samlats på Spötorget i Västervik för att protestera mot att onkologkliniken vid Västerviks sjukhus stängs den åttonde maj. Patienterna hänvisas därefter till Kalmar, där de kommer att få vård.

 Alla har erfarenhet av cancer, antingen har man fått sjukdomen själv eller så har någon nära anhörig eller vän som fått sjukdomen. Idag lägger vi undan politiken och visar vårt stöd allmänmänskligt för de som är drabbade av den sjukdomen och som snart måste resa 14 mil enkel resa för att få sin behandling, säger Tobias Ahlstedt.

Han tycker det inte är rimligt att svårt sjuka människor måste resa den långa sträckan för att bli behandlade.

"Kommer kämpa vidare"

Malin Sjölander, som själv fick diagnosen livmoderhalscancer för tre år sedan, har lovat sig själv att aldrig ge upp sin kamp om att cancervården måste stanna kvar i Västervik.

 Läkarna gav mig beskedet att jag led av en dödlig sjukdom. Deras fantastiska arbete gjorde att jag kan stå här idag och föra min kamp. En kamp som började när jag skulle lära mig gå igen efter att ha genomgått strålbehandling länge och kroppen inte ville lyda. Jag kommer att kämpa vidare tills den dag då vi har fått besked om att onkologkliniken kommer att vara kvar i Västervik. Tack för att ni alla har kommit och deltar i den kampen, sa Malin.

Hon lämnade över ordet till Mehmet, kirurg på Västerviks sjukhus.

 Man måste kämpa varje dag för att behålla den vård som finns på Västerviks sjukhus. Man får inte ge dem lillfingret, då tar de hela handen. Det är oacceptabelt att onkologkliniken inte finns kvar på Västerviks sjukhus efter den åttonde maj, sa han.

"Gör ett fantastiskt arbete"

Fler talare kom upp på trappan framför Bryggaren. En av dem var ”Korvgubben” Hans-Åke Harrysson.

 Jag är inte någon som har drabbats av cancersjukdomen. Men jag vill säga att man måste se till att alla de som jobbar på vårt sjukhus får den uppskattning de måste få, för de gör ett fantastiskt arbete.

Både Malin och Tobias kände ett stort stöd för den kamp som de dragit igång mot att cancervården ska flyttas till Kalmar.

 Det är fantastiskt att så många sluter upp, sa Tobias Ahlstedt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt