Annons:

Mardrömsprognos för regionen – missar budget med hela 250 miljoner

Ekonomin för Region Kalmar län ser allt annat än bra ut. Foto: Jakob Karlsson

Mardrömsprognos för regionen – missar budget med hela 250 miljoner

Det ser illavarslande ut Region Kalmar län. Prognosen visar ett förväntat underskott på 128 miljoner kronor, vilket är en budgetavvikelse på hisnande 250 miljoner kronor.
Det framkom vid regionstyrelsens sammanträde på onsdagen.

Annons:

Att Region Kalmar läns siffror är så röda förklaras med att kostnaderna ökar samtidigt som högkonjunkturen förväntas plana ut efter flera år av hög tillväxt. Det i sin tur ger lägre skatteintäkter.

De tre vårdförvaltningarna – hälso- och sjukvårdsförvaltningen, primärvårdsförvaltningen och psykiatrin – beräknas förbättra sina resultat i jämförelse med 2018. Men trots det är budgetunderskotten fortfarande stora och beräknas totalt bli 348 miljoner.

Nu tittar regionen på en rad åtgärder för att stärka ekonomin. Det rör sig om både effektiviseringar och återhållsamhet, skriver man i ett pressmeddelande.

Exempel på åtgärder för att förbättra ekonomin är översyn av schemaläggning, fokus på att minska bolagsbemanning, återhållsamhet med representation och resor, ökat fokus på förskrivning av läkemedel, restriktivitet med nyanställningar och möten i egna lokaler i stället för externa och fler videomöten.

"I dagsläget är det svårt att bedöma effekten för 2019 av de olika åtgärderna och intäktsutvecklingen samtidigt som det finns en osäkerhet kring storleken på statsbidragen. Också utvecklingen för placerade pensionsmedel påverkar resultatet", skriver regionen.

Beräknas ge lägre kostnader

På längre sikt beräknas överflyttningen till nära vård, fortsatt digitalisering och oberoende av bemanningsbolag ge resultat i lägre kostnader.

Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde en protokollsanteckning efter informationen. Partierna efterlyser mer fokuserat arbete i ekonomifrågorna och vill bland annat ha en ny budgetprocess och utveckla arbetet kring månadsrapporterna för att regionstyrelsen ska kunna ta beslut om eventuella åtgärder i tid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt