Annons:

Nu förbjuds torskfiske i vissa delar av Östersjön

Nu förbjuds torskfiske i vissa delar av Östersjön. Foto: Pixabay/Genrebild

Nu förbjuds torskfiske i vissa delar av Östersjön

Nu beslutar EU-kommissionen om stopp för kommersiellt torskfiske i södra delarna av Östersjön. Förbudet gäller syd- och östkusten, från Falsterbo till Kalmar, skriver Sveriges Radio.

Annons:

Det är första gången som EU-kommissionen fattar beslut om en nödåtgärd för en art i Östersjön. Åtgärden kommer efter att nya vetenskapliga resultat visat att beståndet är hårdare ansatt än vad man tidigare har trott.

– Situationen för torsken är så allvarlig att man inte kan vänta. Det är därför Kommissionen nu väljer att dra i handbromsen, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering på Havs – och vattenmyndigheten till Sveriges Radio.

På svenskt vatten innebär det ett område längs syd- och östkusten, från Falsterbo till Kalmar. Vissa undantag gäller för det småskaliga kustnära fisket. Fritidsfiske berörs inte av beslutet. 

Förbudet börjar gälla den 24 juli och gäller till och med nyårsafton.

Läget för torsken är allvarligt. Den mår mycket dåligt på grund av sin förändrade livsmiljö med förändrad vattentemperatur, minskade havssalter, syrebrist och parasitangrepp.

Yrkesfiskare på det västra torskbeståndet påverkas inte.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt