Annons:

Linus Johansson lämnar journalistiken:

Linus Johansson lämnar nu journalistiken och byter bana i yrkeslivet. Bilden är från Semesterracet, ett av många sportevenemang han hårdbevakat.

Linus Johansson lämnar journalistiken: "Varit överväldigande år"

Dagens Vimmerby grundades 2015. Linus Johansson har varit med ända från starten, men nu väljer han att byta bana och lämna journalistiken.
– Jag känner en stolthet över att ha varit med och byggt upp en pålitlig nyhetskanal och ett stabilt företag, säger han.

Annons:

För nästan exakt fyra år sedan öppnade Dagens Vimmerby AB sin allra första nyhetssajt i Vimmerby kommun. Bakom företaget stod vd:n och huvudägaren Jakob Karlsson samt Simon Henriksson och Linus Johansson, som också blev delägare.

Sedan dess har både Dagens Hultsfred och Dagens Västervik sett dagens ljus.

Nu väljer Linus Johansson att lämna journalistiken och företaget.

– Svaret till varför jag slutar är betydligt enklare än vad det var att ta beslutet. Efter 15 år som journalist känner jag att det är dags att testa på något annat, något för mig helt nytt. Sedan jag slutade gymnasiet har mitt liv till stor del handlat om journalistik, inte minst de sista fyra åren sedan vi startade Dagens Vimmerby. Jag vill fortsätta utvecklas på flera plan och då måste jag utmana mig själv. Att jobba färre timmar, få mer struktur på livet och ha en större möjlighet att vara ledig på kvällar och helger var viktiga delar i mitt beslut, motiverar Linus Johansson beslutet.

Han tillägger samtidigt att hans namn kan komma att dyka upp framöver.

– Jag slutar som anställd på DV, men jag är öppen för att jobba lite extra när det passar mig och företaget. Skulle mitt namn dyka upp under någon artikel även framöver kanske läsarna inte ska bli allt förvånade.

"Kanske unikt i mediesverige"

Det är svårt att kort summera hur de här fyra åren har varit, säger Linus Johansson.

– Spännande, utvecklande, överväldigande, tidskrävande, slitsamma, roliga... Orden räcker nog inte riktigt till. När vi startade upp Dagens Vimmerby var det i en kommun som i stort sett helt saknade digital journalistik, hur sjukt det än kan låta år 2015. Jakob Karlsson hade ju smygstartat med Vimmerbybloggen och det sättet Dagens Vimmerby välkomnades på var helt enormt. Jag ska erkänna att jag var den av oss tre grundare som var mest skeptisk till projektet. Jag trodde på Dagens Vimmerby och idén i sig, men var mer än tveksam till att det skulle gå att få ekonomisk bäring i det. Det vi har lyckats med vill jag påstå är exceptionellt och kanske till och med unikt i ett blödande mediesverige. Betydligt större drakar har fallit och kommer att falla.

Det driv och den stolthet som finns i företaget är nycklarna, säger han.

– Det är de stora anledningarna till att DV har lyckats. Alla som jobbar med det här är enormt kunniga, plikttrogna och dessutom fantastiska medmänniskor. Det är bara med såna beståndsdelar man kan bygga upp ett företag som nog många trodde var dödsdömt redan innan starten. 

Vad är du mest nöjd med under dina år?

– Det går inte att peka ut någon särskild grej, utan mer det faktum att vi har lyckats med något som kanske inte ens borde vara möjligt. Jag känner en stolthet över att ha varit med och byggt upp en pålitlig nyhetskanal och ett stabilt företag.

"Kräver hårt arbete"

Att få ihop ekonomin är förutsättningen för företagets framtid, tror Linus Johansson.

– Precis som för alla företag handlar det om att få ihop ekonomin för att överleva. Det är en stor utmaning som kräver ett hårt arbete. Med den produkt som finns ser jag en väldigt ljus framtid. Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen och inte minst den satsning som görs med Dagens Västervik. 

Kommer du återvända till journalistiken någon gång?

– Det är absolut inte omöjligt. Jag trivs med jobbet i sig, men ibland behövs det något nytt för att få lite ny fart. Jag är inte heller den som tror på devisen att gräset är grönare på andra sidan och det finns ingen prestige för mig i att inte jobba som journalist igen. Jag kanske är tillbaka om ett år, om fem år eller kanske inte alls. 

Nya jobbet i skolvärlden

Nu väntar ett arbete som lärarassistent för honom.

– Det senaste året har jag, vid sidan av mitt arbete, pluggat en utbildning till lärarassistent. Det är också i den yrkesrollen som jag nu kommer att kliva in under det närmaste året till att börja med. Det är något jag verkligen ser fram emot och det känns inspirerande att få jobba med människor på ett annat sätt än vad jag är van vid från min tid som journalist.

Han vill också tacka alla läsare och alla tipsare under de här åren.

– Jag vill också passa på att tacka alla läsare för den här tiden och inte minst vill jag tacka för alla tips jag fått av er.Ett stort tack också till alla människor jag haft förmånen att intervjua under de här åren. En hel del av er kommer jag faktiskt att sakna att ringa och snacka lite "skit" med. 

"Helt oumbärlig"

Linus Johansson sitter kvar som styrelseledamot i Dagens Vimmerby AB och Dagens Västervik AB, som drivs tillsammans med Mediapartner. 

– Linus har naturligtvis varit en helt oumbärlig del i uppbyggnaden av Dagens Vimmerby och de två tidningar som kommit till efter det. Vi kommer sakna honom väldigt mycket, både som reporter och person. Han har varit reporter i regionen i snart 20 år och kommer verkligen lämna ett stort avtryck efter sig, kanske framförallt när det gäller bevakningen av Semesterracet som lockat så många läsare, säger Jakob Karlsson, ansvarig utgivare för Dagens Vimmerby. 

Dagens Vimmerby har rekryterat en ersättare.

– Det här blir ett tillfälle för oss att tänka om och rannsaka vårt arbetssätt och titta på hur vi ska kunna vässa oss ytterligare med de resurser vi har. Jag är mycket glad för och trygg med med den lösning som vi fått till och det känns väldigt spännande att kunna presentera det inom kort. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt