Annons:

80 minuter dröjde det innan polisen kom:

Anders Pleijel är chef för polisområdet. Foto: Jakob Karlsson

80 minuter dröjde det innan polisen kom: "Jättebeklagligt att det blev så"

Vid det senaste inbrottet på Home of Brands följde Securitas efter gärningsmannen. Men eftersom det dröjde hela 80 minuter innan polispatrullen var på plats kom tjuven undan.
– Det är jättebeklagligt, men ibland går det inte att göra på annat sätt, säger lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel.

Annons:

Hela 80 minuter tog det innan en polispatrull kom till Vimmerby efter inbrottet på Home of Brands natten mot måndag. Securitas var snabbt på plats och följde efter personen i centrala Vimmerby. 

– Egentligen fick vi tag på honom. Det var en ensam kille och han var väldigt desperat verkar det som. När Securitas kom till platsen fick han panik och åkte med bagageluckan öppen genom Vimmerby. En del kläder åkte ut längs vägen. Han körde in på flera gator i Vimmerby där han var tvungen att vända, men Securitas får inte göra något. De följde efter honom i flera minuter och sedan försvann han på riksvägen, säger ägaren Simon Fransson. 

Att det dröjde 80 minuter, enligt polisens egen händelserapport, reagerar Simon Fransson starkt på.

– Det är inte okej enligt mig. Det måste finnas poliser närmare och mer tillgängligt, men det är inte första gången det tar lång tid.

Befann sig söder om Högsby

Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef, bekräftar att det dröjde en timme och 20 minuter innan patrullen var på plats. 

– Jag har pratat med patrullen och de befann sig söder om Högsby när de fick larmet. Då är det en viss framkörningstid. Tyvärr är det så att vi har dygnstäckning både västerut och i södra länsdelen. Ibland kan det vara olika larm på samma plats och då kan det bli så här, säger han.

Anders Pleijel säger att på grund av länets geografi går det inte att ha täckning överallt hela tiden.

– Det här har hänt flera gånger och händer tyvärr, även om det handlar om misshandel och grova brott. Det går åt rätt håll och vi har blivit mer synliga, men det kan inträffa. Det kan vara så att det inträffar ett grovt brott i Oskarshamn och strax därefter ett brott i Vimmerbyområdet. Det är inte så vanligt, men det kan hända och då är det svårt.

Bättre närvaro framåt

Pleijel säger att det kommer bli bättre framöver.

– Vi har utökat våra yttre patruller och har större dygnstäckning. Det kommer bli betydligt bättre. Vi kommer att få fem, sex poliser varje halvår framöver och mitt största problem är att hitta omklädningsrum åt alla. Det kräver logistik. Närvaron kommer öka ytterligare. 

Vad tänker du om att det tog 80 minuter för patrullen?

– Det är jättebeklagligt, men ibland går det inte att göra på något annat sätt.

Ulf Gollungberg, utredare vid polisen, säger att det bara är att beklaga att det inte finns mer resurser för polisen.

– Det har blivit bättre med polistätheten, men för den sakens skull kan man ha otur. Det är bara att beklaga att det inte finns mer resurser och att det var så den här gången när det fanns chans att ta fast gärningsmannen, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt