Annons:

Trädgårdskursen blev full direkt:

Marianne Leijon, Beathe Skaate och Anna-Karin Cederstrand Karlsson är laddade inför hösten.

Trädgårdskursen blev full direkt: "Aldrig sett sånt intresse"

Vuxenskolans höstkurser är på gång. En ny kurs i trädgårdsdesign, med Beathe Skaate som ledare, blev fullbokad direkt.
– Jag har aldrig sett sånt intresse tidigare, säger verksamhetsutvecklaren Anna-Karin Cederstrand Karlsson.

Annons:

På höstens program finns det en mängd olika kurser att ta del av, bland annat jägarskola, vegetarisk matlagning, munspel, motor- och rösågskörkort och tyska för nybörjare. Det sistnämnda tror studieförbundet Vuxenskolan att det finns stort behov av med anledning av mängden tyska besökare.

– Det är en spännande höst med något för alla att ta del av. Tyska är med för första gången på länge. Vi har fått in några anmälningar, men det behövs några till för att kunna dra igång det. Det är viktigt för besöksnäringen, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson.

Men en kurs sticker ut den här hösten. Det handlar om en kurs i trädgårdsdesign med populära Beathe Skaate. Kursen, som börjar den 10 september och har sex kurstillfällen, blev snabbt full.

– Vi har aldrig sett sånt intresse tidigare. Jag tror att det handlar om att trädgårdsfrågorna ligger rätt i tiden och vi ser också ett återväckt intresse för nygamla kunskaper som hantverk. Vi jobbar så mycket med huvudet, så det finns ett behov av det som är avkopplande och att göra något med händerna. Det är en avstressning och ett sätt att hämta ny energi, man vill ha grönskan och växtligheten i fokus och ha det nära. Samtidigt är Beathe ett känt namn häromkring, säger Anna-Karin Cederstrand.

"Vågar göra saker"

Beathe Skaate är överraskad över det stora intresset för den kurs hon kommer leda.

– Det är jättekul att intresset är så stort. Jag är inte utbildad trädgårdsmästare, men har jobbat med intredning i många år. Vad jag vill är att ge inspiration och få andra att våga mer med sin trädgård. Färg, form, rum, gestatlning, behov och funktion tycker jag är viktigt. Det är ingen detaljkurs, utan mer en gestaltning och vad man har för behov och för funktion. Jag vill hjälpa till med att man ser möjligheterna och vågar göra saker.

Nästan uteslutande är det kvinnor som anmält sig till kursen.

– Det är kvinnorna som drar männen till vår visningsträdgård, men det är rätt många män som är intresserade också. 

Kurser i Hultsfred också

Att hitta kunniga ledare, förbereda kurser och känna av vad som kommer bli populärt är ständigt en utmaning för studieförbundet.

– Man måste få ekonomi i det också. Ofta har vi väldigt peppade kursledare, men för få som anmäler sig. Då tycker vissa att det inte är lönt att anmäla sig, för att vi aldrig kommer igång, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson.

I Hultsfred är det också flera kurser på gång och där är Marianne Leijon ansvarig för utbudet. Det handlar bland annat om flätstickning i Virserum med Ninni Edheimer som ledare, kurs om hur man använder surfplatta/iPad med Oskar Cederstrand som ledare. 

Dessutom planeras det för flera föreläsningar i Hultsfred.

– Vi hoppas att de ska dra lika mycket som de vi har haft tidigare. Vi ska försöka till en föreläsning om rasbiologin på 30-talet också. Vi brukar hitta bra föreläsare på Linnéuniversitet och det blir en spännande höst. Vi tar gärna emot tips på vad folk vill ha, säger Marianne Leijon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt