Annons:

Kommunen:

Kommunens trafiksamordnare Joakim Svensson anser att kommunen inte haft något val. Foto: Jakob Karlsson

Kommunen: "Vi kan inte fatta något annat beslut"

En elev i Björksnäs utanför Vimmerby hamnade i kläm när kommunen valde att flytta en busshållplats. Nu får eleven 2,9 kilometer till den nya hållplatsen.
– När det tillkommer elever kan vi vara tvungna att justera skolskjutsturerna så att berättigade elever kan åka med, skriver trafiksamordnaren Joakim Svensson i ett mejl till Dagens Vimmerby.

Annons:

I kväll berättar DV om en förälder som är rejält irriterad på kommunen sedan en busshållplats flyttats ett antal hundra meter. En elev hamnar nu precis innanför kommunens gräns på tre kilometer när det gäller rätten till skolskjuts. 

– Kommunen kände inte till att det skulle flytta in en högstadieelev när vi gjorde skolskjutsplaneringen inför hösten. När det tillkommer elever kan vi vara tvungna att justera skolskjutsturerna så att berättigade elever kan åka med. Justeringar av skolskjutsturer och hållplatser är helt normalt och sker löpande då behovet av skolskjutsar ändras, menar Joakim Svensson. 

Påverkas fler elever av att hållplatsen flyttas? 

– Ja, det finns elever som får längre resväg till skolan. Om skolskjutsturen skulle planeras så att den nyinflyttade eleven blir hämtad vid hemmet skulle det innebära ännu längre restider för dessa elever. Vi tittar alltid på helheten när vi planerar skolskjutsarna.

"Har inte förändrats"

Föräldern menar att kommunen tjänar 8 200 kronor på att flytta hållplatsen, men Svensson menar att summan det handlar om är 13 000. 

– Flytten av hållplatsen blir dyrare för kommunen, men att lägga om skolskjutsturerna så att eleven blir hämtad vid hemmet skulle innebära en merkostnad på cirka 13 000 kronor jämfört med den förändring som gjorts.

Ser du någon risk för att människor inte ska våga bosätta sig på landsbygden när förutsättningarna förändras från år till år? 

– Förutsättningarna för att få skolskjuts har inte förändrats. Skolskjutsarna planeras utifrån det regelverk som antagits av kommunfullmäktige.

Hur ser du på kritiken från föräldern? 

– Vi har tagit del av förälderns synpunkter. Utifrån det regelverk som finns för kommunens skolskjutsar kan vi inte fatta något annat beslut. De som inte är nöjda med hur skolskjutsarna anordnas har möjlighet att överklaga beslutet.  

Föräldern har ännu inte bestämt om han ska överklaga beslutet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt