Annons:

Tildemyr säljer sin dödskula – gjort sitt sista gig:

Nu är det slut på shower. Nu säljer Johan Tildemyr sin dödskula. Foto: Privat

Tildemyr säljer sin dödskula – gjort sitt sista gig: "Fick ett ultimatum"

I slutet av 90-talet började Johan Tildemyr turnera runt i Europa med sin dödskula. Nu är det slut med det.
– Jag ställdes inför ett ultimatum från min fru, säger han.

Annons:

I lördags gjorde Johan Tildemyr sitt sista framträdande med dödskulan under en show i Mariestad. Det slutade med en krasch som fick honom att inse allvaret.

– Man måste komma till insikt om när det är slut. Jag kraschade i helgen och är inte purfärsk längre. Cykeln gick åt helsige när jag missbedömde var jag var någonstans, säger Johan Tildemyr.

Hans fru, Camilla Tildemyr, ställde då ett ultimatum: familjen eller showen.

– Jag kände att jag blev mer och mer orolig. Han har hållit på och hållit på, men så kraschade han i Mariestad. Vi har bara ett liv och nu är vi 45 och 46. Det har varit sex fantastiska år och vi har haft väldigt roligt, men nu kände vi att det måste vara stopp. Det är en livsstil att ha cirkus men det finns annat att göra också, säger hon.

Camilla var orolig redan innan Johan åkte till Mariestad.

– Jag kände bara oro när han skulle åka. Jag har tjatat hårt och det är synd om något händer så han får sitta i rullstol eller inte finns mer. I Målilla bröt han ju benet för fem år sedan. Det har varit jättefantastiska sex år men han är inte 20 längre. Det är värre att skada sig nu.

"Kunde hålla på i tio timmar"

Ända sedan slutet av 90-talet har Johan Tildemyr varit ute och turnerat med sin dödskula, som är en järnglob stående på en järnställning. I den kan två motorcyklister köra runt om varandra. 

– Jag har varit lite överallt: Tyskland, Danmark, Polen och mycket i Norge. När man var ung och grön var man ute mycket. När jag började 1998 kunde vi hålla på i tio timmar om dagen från januari till maj. Då fanns inget Youtube att kolla på, utan man fick öva och lyssna på folk som berättade hur det hade sett ut på 30-, 40- och 50-talet. Vi lärde oss och satte ihop en show själva.

Men nu känner han också själv att det är dags att sluta.

– Jag fick ett ultimatum om att sluta eller så skulle vi gå isär. Jag har hållit på i 20 år och känner väl att någon annan 20-åring kanske vill ta över och dra det vidare. Med rätt talang behöver man inte jobba mycket. Det går lätt att tjäna tre månadslöner på en dag.

Är till salu

Tildemyrs dödskula ligger nu ute till salu. Troligen är den världens äldsta nu fungerande dödskula, och den byggdes redan i början av 1900-talet i norra England.

– Jag säljer alltihop komplett, det är bara att börja köra. Det är flera hojar och kör man fem föreställningar är den betald sen. Jag vet inte vad nya burar ligger på, men det här är världens äldsta och det finns mycket nostalgi runt omkring den här.

Tror du att det kommer finnas intressenter?

– Det finns redan intressenter, så det blir nog inget svårt. Helst ser jag att den blir kvar i Sverige, men det är många utomlands som vill köpa den. 

Kommer du att sakna det här livet?

– Säkerligen. När vi hade en show i Stockholm var det en som gästkörde som inte hade kört på 30-40 år och tyckte att det var kul. Jag kanske testar igen när jag är 70 år, haha. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt