Annons:

Stora lager av timmer kan sänka priserna

Stort lager av avverkad skog kan sänka priserna

Stora lager av timmer kan sänka priserna

Det samlade lagret av barrsågstimmer, massaved och massavedsflis är 36 procent högre än i månadsskiftet juni – juli i år än förra året. Skogsstyrelsen räknar med fallande priser på grund av en dämpning i världsekonomin. Samtidigt finns det uppgifter från LRF Konsult, som visar att Skogsmarkspriserna gått upp det senaste halvåret.

Annons:

Inte sedan efter stormen Gudrun har lagren av barrsågstimmer, massaved och massaflisved varit så stora vid landets sågverk. Jämför man med hur stort lagret är vid månadsskiftet juni till juli har lagret ökat med 36 procent. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hur det ser ut för skogsmarkspriserna i Småland, följer LRF Konsult regelbundet.

Magnus Edmark, är skogsmästare och Fastighetsmäklare vid LRF Konsult i Västervik.

– Stora lager behöver inte betyda att priset på skogsmark går ned. Efter stormen Gudrun 2005 såg vi inte någon nedgång av priserna. Även under finaskrisen 2008 skedde en prisuppgång.

Tror på dämpade priser

Den senaste riktiga nedgången för skogsmark var 2012-2013, vilket var den första nedgången på länge. Då tog det ett år för priserna att återhämta sig.

Skogssstyrelsen ser dock tecken på att världsekonomin dämpas och menar att priset på virke kommer att medföra fallande priser under hösten på framförallt tall-och barrmassaved, vilket är det som sågverken har som mest i lager just nu.

Vilka råd kan ni på LRF Konsult ge era kunder nu?

– För skogsmarkspriset kan vi se bakåt för att sia in i framtiden. Priserna på skogen har ökat det senaste halvåret i Småland med elva procent.

Ska man vara orolig som skogsägare för fallande priser?

– Det kan bli en avmattning när flera faktorer påverkar, både granbarkborrens härjningar och global konjunkturnedgång. Men det vet vi inte om det blir, när börsen går ner verkar fler flytta kapitalet och investera i jord & skogsfastigheter, säger Magnus Edmark.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt