Annons:

Vill ha tillbaka priset till Vimmerby:

Bart Moyaert är den senaste pristagaren av ALMA-priset. Foto: Simon Henriksson

Vill ha tillbaka priset till Vimmerby: "Världspressen kan gott åka till Vimmerby"

Tillkännagivandet av ALMA-prismottagaren flyttades för några år sedan till Stockholm. Dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M) var rasande. Nu lyfts frågan i Sveriges högsta beslutande församling.

Annons:

Det är Vimmerbys riksdagsledamot, Gudrun Brunegård (KD), som i en motion skriver att hon vill se tillkännagivandet av mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) tillbaka i Astrid Lindgrens hemstad Vimmerby.

Priset instiftade efter författarens bortgång av Statens Kulturråd på uppdrag av regeringen. Inledningsvis hölls presskonferensen och tillkännagivandet av pristagaren i Vimmerby, men flyttades för några år sedan till Stockholm. Något som gjorde Vimmerbys politiker upprörda och inte minst Micael Glennfalk (M).

I en intervju med Sveriges Radio Kalmar kallade dåvarande kommunalrådet beslutet för "sanslöst", att det var "skitdåligt" och "fisigt, som Astrid Lindgren hade sagt".

Lyfter frågan

Nu vill Gudrun Brunegård sätta nytt ljus på frågan och få hem priset till Vimmerby igen.

"Under några år sågs det som en självklarhet att tillkännagivandet av årets mottagare skulle ske i Vimmerby. Representanter för världspressen fick på så sätt tillfälle att besöka den stad och några av de miljöer som bidragit till formandet av en av världens mest översatta barn- och ungdomsboksförfattare. En del av upplevelsen och autenticiteten i rapporteringen har därmed gått förlorad när tillkännagivandet sker i Stockholm. Det är därför min uppfattning att tillkännagivandet av Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) permanent bör ske i Vimmerby, förslagsvis i kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs, där författarinnan växte upp", skriver hon i en motion inlämnad till riksdagen.

– Min förhoppning är att en motion, vid sidan av kommunen som jobbar för det, kan bidra till att man tillsammans kan få ett uttalande från riksdagen om att kulturrådet ska flytta tillbaka det. Det är naturligt att det ska vara i Vimmerby. Hade hon inte fötts i Vimmerby hade vi kanske gått miste om vår kulturskatt, och jag tycker gott att världspressen kan åka till Vimmerby för en dag, säger Gudrun Brunegård.

Finns det någon möjlighet att få majoritet för det i riksdagen som du ser det?

– Jag hoppas förstås på det. ALMA-priset hör hemma i Vimmerby och Statens Kulturråd lyder under regeringen, som kan ge dem det uppdraget.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är världens främsta pris till författare och illustratörer för barn och ungdomar och det näst största litteraturpriset i världen. Senast i somras besökte den senaste vinnaren, belgiske Bart Moyaert, Astrid Lindgrens Näs och Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt