Annons:

Inga storskarvar har skjutits i insjöar

Trots att det är skyddsjakt på 400 storskarvar i inlandet har inte en enda storskarv rapporterats skjuten i länets insjöar.

Inga storskarvar har skjutits i insjöar

Det pågår skyddsjakt på storskarv i år fram till den 30 november. 3 500 skarvar får fällas i syfte att skydda fiskeredskap och fredade områden för abborre och gädda. Skyddsjakten har genomförts på flera platser i Östersjön, men någon skyddsjakt på skarv i insjöar har inte förekommit.

Annons:

Det är tillåtet att skjuta storskarv i Kalmar län, fördelade på fem olika områden. Det är bland annat skyddsjakt i Östersjön för att skydda fiskeredskap. Där finns ett tillstånd från länsstyrelsen att 1 500 storskarvar får skjutas. Nästan hela den kvoten på 1 500 storskarvar har skjutits.

Bara 47 fåglar finns kvar. En annan kvot som i stort sett är full är skyddsjakt vid fredade mynningsområden för gädda och abborre, där beslutet var att 500 storskarvar skulle få skjutas. Nu återstår det bara 10 skarvar att skjuta.

"Svårt att säga"

Däremot har ingen storskarv skjutits i insjöar i Kalmar län trots att det finns en kvot på 400 fåglar.

Fredrik Ustrup är vilthandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

– Det är svårt att säga varför det inte har skjutits några storskarvar i insjöar. Vi vet om att det finns kolonier av storskarv i inlandet också.

Han vill vara tydlig med att det handlar om skyddsjakt på storskarv.

– Skyddsjakt innebär inte att vi ska minska en population utan att vi ska minska skadorna på fiskeredskapen.

Detsamma gäller när det handlar om att freda känsliga mynningsområden där gädda och abborre finns och storskarven födosöker.

"Beror på vädret"

I år får det fällas 3 500 storskarvar. Tidigare år har den siffran varit 2 500 storskarvar.

Hittills i år har drygt 2 400 storskarvar fällts.

Kommer de 3 500 storskarvarna skjutas?

– Det beror på hur vädret blir och när de väljer att flytta. Blir det en kall höst flyttar de söder ut tidigare. De flesta storskarvar flyttar söder ut en liten del stannar kvar och övervintrar, säger Fredrik Ustrup.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt