Annons:

Digital omställning ska frigöra tid i vården

Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S) och Christer Jonsson (C)

Digital omställning ska frigöra tid i vården

I tisdags presenterade majoriteten, S,L och C regionens budget för 2020 och en ekonomisk plan fram till 2022. Man tar sikte på att åter få en budget i balans, frigöra tid för vårdpersonal genom att ta hjälp av digitaliseringen över gränserna samt att utveckla psykiatrin och vara med och utveckla regionen genom att människor på mindre orter ska få större möjlighet att bo kvar.

Annons:

Det är första gången som majoriteten i den här formen lade fram en egen budget där man förutom vård och kollektivtrafik, även får ansvar för den regionala utvecklingen. Totalt är det åtta miljarder kronor som ska fördelas över regionen och som berör 7 00 medarbetare. Siktet är inställt på en budget i balans och det kommer att göras genom att man arbetar tillsammans med alla medarbetare, då klinik för klinik kommer att genomlysas.

- Vi har tjuvstartat det arbetet och det har varit givande. Där ser vi att man lyckas hålla i kostnaderna på ett bättre sätt än tidigare, säger regionråd Christer Jonsson (C).

Majoriteten vill också ta fasta på den idealiseringsutvecklingen som finns i samhället idag. Det gäller främst att fortsätta använda ett dataprogram som gör det enklare att föra journaler.

- Man gör det med hjälp av en padda vid sängen. Det frigör en hel del tid för vårdpersonalen och minskar det administrativa arbetet, säger Anders Henriksson (S).

Regionen satsar också 2,5 miljoner kronor på att införa det datasystemet hos kommunerna, så att det ska bli lättare att följa de sjuka som har kommunal vård.

- Vi erbjuder kommunerna att gå med i det datasystemet, vi betalar och vi ser att det finns en hel del synergivinster genom att kommuner och region använder sig av samma system. Framförallt går det snabbare, säger Pierre Edström (L).

Redan nu har Borgholms kommun testat systemet och både kommunen och regionen är nöjda.

- Den största vinsten är det för patienterna, säger Anders Henriksson.

Satsning på psykiatrin

Antalet barn -och unga som vänder sig till psykiatrin ökar i regionen och för att trycket ska minska på BUP (barn-och ungdomspsykiatrin) tillskjuter regionen tre miljoner kronor.

- Vi ska ha fokus på att möta den psykiska ohälsan i regionen. Vi vill kunna öka flödet för bedömning och utredningar. Då måste man se över hur man jobbar, säger Pierre Edström.

Arbetet fortsätter med att planera för en ny psykiatrisk klinik i Västervik. Efter att planerna stått still, då länsstyrelsen ansåg att byggnationen var för hög återkommer regionen med en plan. Tanken är att byggnationen ska vara klar 2024 eller 2025.

Man satsar också tre miljoner kronor på vårdval psykisk hälsa.

Regional utveckling

För första gången finns också regionens utveckling med i den budgeten, förutom sjukvård och kollektivtrafik.

- Vi tittar på en serviceplan för mindre orter i Kalmar län, där det idag finns mötesplatser som en affär eller bensinmack. Vi ska göra ortsanalyser ort för ort och se vilka insatser som måste göras där för att människor ska kunna bo kvar. Ett sätt att mota urbaniseringen, säger Angelica Katsanidou (S).

Regionen bjuder i kommunerna för att tillsammans med dem och andra aktörer se över hur servicen på de mindre orterna ska fungera i framtiden.

Budget i balans

Anders Henriksson (S) är tydlig med att det måste bli en budget i balans från och med 2020.

- Vi måste ha en budget i balans samt ett överskottsmål.

Anledningen till att regionen väljer att ha ett överskottsmål på två procent de kommande tre åren (för 2020 är det 2,5 procent) är att det är viktigt för framtiden, enligt Henriksson.

- Tar man bort överskottsmålet är alternativet att det sker besparingar inom sjukvården framöver. Vi kan inte göra investeringar i den nära vården, vi kan inte heller investera i byggnader. Region Kalmar län ska vara skuldfria vilket gör att vi kan fortsätta att investera, säger Anders Henriksson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt