Annons:

Lågtflygande JAS 39 Gripen skrämde ungdjur i sken

Två av försvarets JAS 39 Gripen-plan övade lågflygning över nordöstra Kalmar län under tisdagen och skrämde bland annat en samling ungdjur i sken. Foto: FMV/pressbild

Lågtflygande JAS 39 Gripen skrämde ungdjur i sken

Två JAS-plan brakade under tisdagseftermiddagen över vårt område på låg höjd. Utanför Vimmerby blev bland annat en samling ungdjur skrämda och kom i sken.
– Ordinarie övningsverksamhet, förklarar man från Blekinge flygflottilj.

Annons:

En djurägare utanför Frödinge hörde vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen först ett öronbedövande ljud växa till sig och närma sig, marken började vibrera och sedan brakade ett oannonserat JAS-plan över gården på mycket låg höjd.

– Först trodde jag att det tog sikte på att landa inne i farstun, säger mannen som vill vara anonym

Ungdjur skenade

I en hage intill gården kom en handfull ungtjur i sken och ett av dem ska, enligt djurägaren, ha halkat och fallit.

– Lyckligtvis verkar det ha gått bra för dem allihop. Jag förstår väl att försvaret måste öva, men att skrämma slag på både djur och människor genom att dra över på kanske 50 meters höjd är ju inte klokt. Man kanske kunde förvarna innan denna typ av övningar, säger mannen.

Försvaret bekräftar 

Helene Nyberg är kommunikationschef på Blekinge flygflottilj i Kallinge och hon bekräftar att JAS 39 Gripen-plan, sannolikt två stycken, övade i nordöstra Kalmar län under tisdagseftermiddagen.

–  Det handlar om ordinarie övningsverksamhet. Lågflygning som divisionerna behöver öva med jämna mellanrum, så att vi kan lösa de uppgifter vi är ålagda att göra.

Många kanske undrar om det måste göras på just detta sätt?

– Självklart håller vi oss till de regler som finns, och lågflygning gör vi bara under kortare perioder av övningen och i moderata farter.

Vilken höjd höll planen?

– Jag har ingen specifik information om vare sig höjd eller fart i det här fallet, säger Helene Nyberg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt