Annons:

Klartecken för polisen att använda ansiktsigenkänning

I dag fick polisen klartecken av Datainspektionen att börja använda sig av tekniken med ansiktsigenkänning. Foto: Pixabay

Klartecken för polisen att använda ansiktsigenkänning

Datainspektionen gav i dag polisen klartecken att börja använda ansiktsigenkänning för att hitta misstänkta brottslingar. Det gör att man nu kan matcha ansikten från exempelvis övervakningskameror med polisens register.

Annons:

Tekniken med att låta ett dataprogram känna igen och matcha misstänkta förövare med bilder ur polisens register testades under våren. Då analyserades ett drygt 80-tal bilder på okända gärningsmän och ett 20-tal av dem gav träff i polisens register.

Godkännande i dag

För att polisen skulle få införa metoden med ansiktsigenkänning permanent behövdes dock ett godkännande från Datainspektionen. Det kom i dag.

"Datainspektionen bedömer att polisens tänkta användning av ansiktsigenkänning är laglig", skriver myndigheten i ett pressmeddelande på torsdagen.

Ett krav på polisen

Dock finns dock ett förbehåll.

– Det är angeläget att polisen tar ställning till hur länge uppgifterna får sparas innan de startar skarpt med ansiktsigenkänningen eftersom det är viktigt ur integritetssynpunkt, säger Linda Olander som är jurist på Datainspektionen i pressmeddelandet.

Datainspektionen skriver vidare att man avser att följa upp polisens användning av ansiktsigenkänning i en kommande granskning.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt