Annons:

Snart får Storebroborna gå till riksvägen för att ta bussen

Här, intill riksväg 23(34 vid infarten till Nedre bruket i Storebro, Ska KLT låta bygga busshållplatser. Större delen av bussarna kommer därmed inte längre köra genom centrum. Foto: Micael Rundberg

Snart får Storebroborna gå till riksvägen för att ta bussen

Nästa år blir det för Storebroborna att ta sig ut till riksvägen om man ska med bussen.
– Vi räknar med en restidsförkortning på 2-3 minuter genom att inte åka genom samhället, säger Katharina Seijsing, trafik- och planeringschef på KLT.

Annons:

Det är Trafikverket som har fått i uppdrag av KLT (Kalmar länstrafik) att bygga två busshållplatser på riksväg 23/34, i anslutning till Rampvägen i Storebro.

– Ihop med det ska vi även bygga en pendlarparkering öster om riksvägen, berättar Tobias Johansson, projektledare på Trafikverket i Jönköping.

Budget på tre miljoner 

Det var Vimmerby Tidning som tidigare i veckan var först med att rapportera om KLT:s beslut att nästa år sluta köra de flesta bussturerna genom Storebro centrum, och istället låta dem stanna vid en ny samlad hållplats vid riksväg 23/34.

– Tanken är att vi ska bygga under 2020, och vara klara framåt höstkanten. Totalkostnaden för hela projektet ligger på cirka tre miljoner kronor, berättar Tobias Johansson.

– Den gångtunnel som finns vid platsen blir kvar, och vi kommer även bygga lite ny- gång- och cykelväg så man kan korsa riksvägen på ett säkert sätt.

 

Syftet med förändringen är att spara tid.

– En sådan här omdaning i trafiken gör vi i hela länet. På alla större vägar försöker vi köra så rakt som möjligt. Vi har tittat ut platser där vi ser att vi kan få en restidsförkortning och därmed erbjuda en mer attraktiv resa, säger trafik- och planeringschefen på KLT, Katharina Seijsing.

Hur mycket tid handlar det om i detta fall?

– Vi räknar med en restidsförkortning på 2-3 minuter genom att inte åka genom samhället. Merparten av trafiken kommer gå på riksvägen. Viss trafik, som exempelvis skolturer, kommer fortfarande gå in i Storebro

Börjar gälla 2020 

Det är fortfarande oklart när den nya turen för linje 35 kommer att tas i bruket.

– Om Trafikverkets byggnation blir klar till hösten kommer det sannolikt bli i samband med justeringarna av tidtabellerna i december 2020, berättar Katharina Seijsing.

När byggprojektet väl är i gång kommer man kunna följa det löpande på Trafikverkets hemsida.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt