Annons:

Han lämnade sin trygga anställning – började hyra ut sig själv i stället

Bertil Göransson lämnade industrilivet och började hyra ut sig själv i stället. Foto: Simon Henriksson

Han lämnade sin trygga anställning – började hyra ut sig själv i stället

Bertil Göransson hade en trygg anställning på ett välmående Vimmerbyföretag. Men han tröttnade på industrilivet. Nu hyr han i stället ut sig själv och trivs som fisken i vattnet.
– Hade jag inte testat så hade jag ångrat mig i resten av livet, säger han.

Annons:

2017 skaffade Bertil Göransson F-skattesedel. Mest för att kunna ta betalt på ett korrekt sätt när han var ute med bandet på spelningar. 

– Men sen lagom när det gick igenom så tröttnade vi lite på att spela och valde att lägga ned bandet, berättar Bertil Göransson.

Ungefär samtidigt fick han förfrågningar om att hjälpa olika bygg- och småföretag med olika saker. Och då sommaren 2018 tog det fart på allvar.

– Jag jobbade fortfarande kvar då och kunde köra det här lite vid sidan av. Men när semestern var på väg att ta slut märkte jag att jag hade så mycket jobb inne att jag ville ta tjänstledigt från jobbet. Det gick inte och då fick jag ta ett beslut. Hade jag inte gjort det så hade jag ångrat mig resten av livet, säger Bertil Göransson och fortsätter:

– Jag kände mig tvungen att förändra livet och här fanns det en möjlighet. Det här är faktiskt första gången som jag över huvud taget har brytt mig hur jag själv tycker och tänker. Annars har jag bara haft jobbet som en försörjning, men nu känner jag att det är för att jag själv vill. Att inte behöva gå till samma ställe jämt, jämt, jämt. Det var väl förankrat hos en förstående sambo och dotter.

Räds inte en avmattning

Många människor drömmer om att lämna ekorrhjulet, men inte alla vågar eller har möjlighet. Bertil Göransson såg dock chansen och startade Hällerums Företagsservice. På det sättet öppnade sig en ny framtid för honom. Att hyra ut sig till andra företag blir också allt vanligare. 

– Jag har aldrig provat något liknande, men jag kände mig rätt färdig med mitt andra jobb och att ta mig ur ekorrhjulet var definitivt en viktig aspekt. Nu har jag några jag hyr ut mig till mer än andra, men jag är öppen för det mesta. Oftast handlar det om byggare eller snickare. Jag har en bakgrund från 90-talet som snickare och har varit fritidsledare och provat på det mesta kan man säga. Jag tycker att det är väldigt roligt att hålla på med betong av någon märklig anledning. Jag har också bytt jävligt mycket tak, vilket har gjort att jag har övervunnit min sjuka höjdskräck. Det har blivit hanterbart.

Någon ånger över sitt beslut har han inte känt.

– Det här är sjukt mycket bättre än att vara på en industri. Jag förstår att vissa har behovet av en trygg anställning och en säker lön varje månad, men jag ville ha det så här. 

Han räds heller ingen nedgång i konjunkturen även om det har blivit lite kärvare med jobb på sistone.

– I vintras hade jag väldigt mycket att göra, men nu märker jag att det blir lite kärvare. Samtidigt hoppas jag att det här ska bli min räddning. Jag kan hoppa in med väldigt kort varsel om någon behöver det. 

"Planen var att jobba mindre"

Fast det ursprungligen var för musiken har det inte blivit mycket av den varan. Ännu, vill säga.

– Det handlar om en spelning jag har tagit betalt för. Jag kommer gärna och spelar och vill helst spela hela tiden, men jag vill spela det jag vill. Jag har ingen lust att skråla ut Björn Rosenström och sånt, det är jag inte sugen på. 

Bertil Göransson har också en studio där han spelar in musik.

– Jag vill spela musik men inte till varje pris och i sådana fall ska det vara på mina villkor. Jag tror inte jag har rätt publik här i närheten riktigt, men den drömmen har jag inte gett upp.

Att det skulle bli lite färre arbetsdagar, som faktiskt var tanken, har han inte heller märkt.

– Planen var att jobba mindre, men så har det inte varit. Det har varit fullt upp hela tiden, men det är först de sista månaderna det har varit lite mindre. 

Tror du att det kommer bli vanligare att fler gör på det här sättet?

– Jag vet faktiskt inte, jag tror nog inte att så många kommer göra det. Men jag tycker att folk borde göra det. Många är nog lite för rädda och har för stor materiell lust. Det är en trygghet att vara på en industri och den tryggheten tar överhanden för många. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt