Annons:

Betydelsefull trio får jubileumsutmärkelse

Per Jalminger, Tommy Isacsson och Rein Soowik grundade Astrid Lindgrens Värld. Nu uppmärksammas de av Bevara Vimmerby. Foto: Bevara Vimmerby

Betydelsefull trio får jubileumsutmärkelse

I dag är det svårt att tänka sig ett Vimmerby utan Tommy Isakssons, Per Jalmingers och Rein Soowiks briljanta idé som såg dagens ljus för 35 år sedan. Nu är Astrid Lindgrens Värld något helt annat – och Vimmerby likaså. Därför belönas trion nu med ett jubileumsdiplom från föreningen Bevara Vimmerby.

Annons:

Bevara Vimmerby firar 25-årsjubileum i år. Under många av åren har föreningen delat ut ett diplom till någon eller några som stått för en insats för att bevara Vimmerby. I år delar man ut ett jubileumsdiplom – och några mer värdiga pristagare gick knappast att hitta.

Diplomet går till Tommy Isaksson, Per Jalminger och Rein Soowik som grundade det som nu är Astrid Lindgrens Värld. Motiveringen lyder enligt följande:

”1981 startade tre yngre förutseende män med familjer byggandet av Sagobyn i Vimmerby. När kommunen som bäst rev det gamla Vimmerby insaåg de vaärdet av den gamla staden och Astrid Lindgrens miljöer. En del rasade, de flesta var likgiltiga, några uppmuntrade idén. Långsamt men säkert gick det upp för kommunen och dess innevånare att en revolution pågick där detta privata initiativ satte Vimmerby på kartan till fromma för hela staden och alla som bor där.

Utan dessa tre hade Vimmerby inte varit vad det är idag.
Att Bevara Vimmerbys jubileumsdiplom ska tillfalla dessa är en naturlig hedersbetygelse som vi vet hela Vimmerby ställer sig bakom.” 

”Enorm betydelse”

Ordföranden Mikael Sandström är nöjd med valet:
– Det är aldrig några självklara val. Det finns många duktiga människor som är värda det här diplomet, men nu skulle vi ha ett jubileumdiplom och funderade över vilka som bidragit mest till att bevara Vimmerby. Dessa tre har haft en enorm betydelse för Vimmerby, skapat så många arbetstillfällen och satt Vimmerby på kartan. Man har också jobbat med att bevara Vimmerby i Astrid Lindgrens Värld, exempelvis är miljön ”Den lilla staden” ett väldigt bra sätt att bevara Vimmerby.

”Hade varit hemskt”

Bevara Vimmerby bildades under rivningseran.

– Vi finns för att det under en tid var väldigt svårt att få acceptans från politiker om rivningar. Kvarteret Näktergalan skulle rivas och man skulle bygga en sex våningar hög byggnad där. Det hade varit hemskt om det blivit så.

Föreningen träffas ett par gånger om året.

– Det bästa hade varit om föreningen inte behövts, men jag tror att blotta existensen gör att man funderar en extra gång när det handlar om åverkan av kulturmiljön.

Diplomet delas ut under årsmötet på måndag. Mikael Sandström föreslås bli vald som ny ordförande och den välkände politiken Leif Larsson (C) föreslås som ny styrelseledamot. Årsmötet hålls passande nog på ALV.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt