Annons:

Nya bostäder ska byggas i Vimmerby – så mycket pengar får kommunen

Samhällsbyggnadschefen Andreas Horste redogjorde för markanvisningsavtalet för Kiosken. Foto: Simon Henriksson

Nya bostäder ska byggas i Vimmerby – så mycket pengar får kommunen

Få hinder återstår innan Carlström Project Aktiebolag, tidigare Aptare Fastigheter, kan börja bygga på Kiosken i Vimmerby. I går antogs markanvisningsavtalet.
Det ger Vimmerby kommun drygt 5,9 miljoner kronor.

Annons:

Kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen markanvisningsavtalet för tomten Kiosken i centrala Vimmerby, där Sibylla tidigare låg. Det innebär att kommunen och Carlström Project Aktiebolag, som är ett annat bolag inom Aptare Fastigheter, nu är överens om förutsättningarna för byggnationen. 

– Det kanske kan bli byggstart tidig vår och så får vi räkna med en byggtid på 13-14 månader, så sommaren 2021 kanske det kan vara klart, sa Tomas Carlström, vd för Aptare fastigheter för några månader sedan.

Totalt handlar det om ett 60-tal bostäder. 

Kommunen har ställt en del krav i markanvisningsavtalet. Huskropp ett ska innehålla 35 hyresrätter för trygghetsboende. Huskropp två innehåller två olika scenarier. Det första scenariot är en bostadsrättsförening med totalt 13 bostadsrätter. Scenario två är trygghetsboende likt huskropp ett, med 26 hyresrätter. I scenario ett får antalet hyresrätter i trygghetsboendet inte understiga 35 stycken och antalet bostäder i bostadsrättsföreningen inte understiga tolv stycken. I det fall att scenario två blir aktuellt får antalet hyresrätter inte understiga 60 stycken. 

– Det blir minst 47 eller 60 bostäder, sa samhällsbyggnadschefen Andreas Horste till fullmäktige. 

5,9 miljoner kronor

Marken är värderad till 6,45 miljoner kronor. Men eftersom marken inte är helt färdig att bebygga görs ett avdrag på drygt 540 000 kronor. 

– Det är en del åtgärder som måste göras. Antingen gör kommunen det själva eller så låter man exploatören göra det. Vi låter dem ta risken och gör ett avdrag från priset. Då slipper vi eventuell tvist eller konflikt i framtiden och det blir en ren försäljning, säger Horste. 

Köpeskillingen blir därmed drygt 5,9 miljoner kronor. I avtalet finns det också med ett vite. Det ligger på 100 000 kronor per kvartal sex månader efter bygglovet beviljas. 

– Vi vill att de kommer igång och bygger snabbt och därför finns det med. 

Maxbeloppet för det vitet ligger på 400 000 kronor. 

Horste sa också till fullmäktige efter fråga av Gudrun Brunegård (KD) att byggnaderna inte ska påverka stadsbilden och att man har räknat med gemensamma lokaler för trygghetsboendet.

Tomas Carlström, vd för företaget, har tidigare sagt till DV att man hoppas på byggstart under tidig vår 2020. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt