Annons:

Så får politikern ihop sina dubbla uppdrag –

Lars Sandberg (C) är anställd på heltid på Vimarhem samt på 40% som ordförande i socialnämnden. Han betonar dock att han inte tar ut några dubbla löner och är noggrann med att ta tjänstledigt när så krävs och redovisa all sin tid. Foto: Simon Henriksson

Så får politikern ihop sina dubbla uppdrag – "Tar inte dubbelt betalt någonstans"

100% anställd på Vimarhem och dessutom 40% som ordförande i socialnämnden. Men Lars Sandberg kallar inte sin situation för unik.
– Jag tar inte dubbelt betalt någonstans, utan har varit väldigt noggrann med att redovisa all min tid, betonar han.

Annons:

Den centerpartistiske lokalpolitikern Lars Sandberg är anställd som bygg- och målerichef på det kommunala fastighetsbolaget Vimarhem på 100 procent. För det erhåller han en månadslön om 46 500 kronor.

Han är sedan årsskiftet också ordförande i kommunens socialnämnd, för vilket han ersätts med knappa 25 000 kronor varje månad, inklusive sammanträdesersättningar. Det motsvarar 40 procent av kommunalrådets lön och är reglerat utifrån beslut i kommunfullmäktige.

Svårt spika särskilda dagar 

Lars Sandberg har valt att inte gå ner i tjänstgöringstid på Vimarhem, utan tar istället tjänstledigt vid de tillfällen då uppdraget som nämndordförande kräver det. Under perioden januari till oktober 2019 har Sandberg tagit ut i snitt cirka 29 timmar tjänstledigt per månad från Vimarhem.

– Problemet är att det är väldigt svårt att spika vissa speciella dagar och tider som man är ledig. Inom socialnämnden handlar det om utspridda möten, saker man ska läsa in sig på, och man kallas till flera andra möten, säger Lars Sandberg.

– Det här upplägget har jag och Vimarhems ledning kommit överens om tillsammans. De tider jag vet är återkommande lägger vi in statiskt, men sedan är det svårt. Då får vi ta det från gång till gång.

Om man slår samman den tid du är tjänstledig samt mötestid, så understiger det ju ändå en 40-procentig tjänst (drygt 65 timmar per månad) med ganska mycket.

– Ordförandeskapet i nämnden innebär även mycket kvällsjobb. Sedan kommer tjänstledigheten öka framöver. Första perioden och fram till augusti var lite lugnare, med bland annat semestrar. Det här upplägget är inget konstigt eller unikt. Jag tar inte dubbelt betalt någonstans, utan har varit väldigt noggrann med att redovisa all min tid.

"Stort ansvar" 

Magnus Danlid, partikamrat med Sandberg, är ordförande i Vimarhem. Han bekräftar uppgörelsen.

– Det är ett stort ansvar att vara socialnämndens ordförande, och tar mycket tid i anspråk. Från Vimarhems sida har jag inte hört om några problem med den här uppgörelsen avseende fördelning av tid och tjänstledighet, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt