Annons:

INN:s JO-miss? Folkvalda politiker kan inte JO-utredas

Ingela Nilsson Nachtweij (C). Foto: Simon Henriksson

INN:s JO-miss? Folkvalda politiker kan inte JO-utredas

Före detta kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij har JO-anmält kommunstyrelsen i Vimmerby. Men kan hon ens göra det?
– Rent spontant låter det här konstigt. JO kan inte granska folkvalda politiker, berättar Anders Jansson, informationsansvarig hos Justitieombudsmannen.

Annons:

Under onsdagen blev det känt att det före detta kommunalrådet i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij, har JO-anmält kommunstyrelsen.

Men frågan är om Nachtweijs anmälan kommer ha någon som helst effekt, eftersom det helt enkelt inte är möjligt att anmäla förtroendevalda politiker?

Ingår inte i JO:s uppdrag

I JO:s uppdrag står det tydligt:

”JO ska övervaka att den offentliga makten utövas i enlighet med lagar och regler. JO:s uppdrag är att granska myndigheterna – inte privata företag eller förtroendevalda politiker. Några exempel på sådana man inte kan klaga på hos JO är regeringen och enskilda statsråd, riksdagens ledamöter, ledamöter av kommun- respektive landstingsfullmäktige.”

"Granskar inte folkvalda politiker"

Anders Jansson är informationsansvarig hos Justitieombudsmannen:

– Nu är jag inte inläst på den aktuella anmälan, men rent generellt kan jag säga att JO inte kan granska folkvalda politiker. Om man däremot sitter i en myndighetsutövande nämnd, som exepelvis en socialnämnd, är det en annan sak, då kan JO utreda nämnden. Men att man skulle utreda en kommunstyrelse har jag svårt att se, säger han på onsdagskvällen.

"Låter konstigt"

– Rent spontant låter det här konstigt. För folkvalda politiker i en kommunstyrelse gäller samma sak som det gör för exempelvis riksdagens ledamöter, och dessa granskas inte av JO, säger Anders Jansson.

I och med att Jansson inte känner till just det aktuella fallet från Vimmerby, vill han inte svara specifikt på det eller spekulera i någon utgång av hur anmälan kommer att hanteras.
– Det här är något som en handläggare kommer titta på, säger han.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt