Annons:

Så mycket har det kritiserade farthindret kostat skattebetalarna

Nu är det starkt kritiserade farthindret på Snokebovägen ett minne blott. I dag monterades det bort. Foto: Micael Rundberg

Så mycket har det kritiserade farthindret kostat skattebetalarna

Det kritiserade farthindret på Snokebovägen har kostat skattebetalarna i Vimmerby kommun en kvarts miljon kronor. Hittills. För nu monteras det bort och en tillfällig lösning ordnas, vilken till våren ska ersättas med något ännu ej bestämt. Någon budget för detta finns inte.

Annons:

Farthindret på Snokebovägen har mött stor kritik sedan det installerades tidigare i höstas. Inte minst från personer som har ansett att dess utformning kan skada bilarna.

Sedan även boende i området har skickat in klagomål till gatukontoret om buller och vibrationer från farthindret beslutades det att det skulle bort, och under fredagen utfördes det arbetet.

– Det är mest buller från när trafiken saktar in och gasar på före och efter hindret som har varit störande. Då tomma släpvagnar har åkt från Återvinningscentralen vid Toppesten så har detta fortplantat ljud, då dessa är odämpade, säger trafikingenjör Maria Åkerö på Vimmerby kommun.

En kvarts miljon 

Det kritiserade farthindret på Snokebovägen installerades för drygt tre månader sedan. Vimmerby kommuns kostnad för det har hittills varit 238 915 kronor (inköp 133 000 kr, frakt 3 750 kr, montering samt markarbeten 82 653 kr samt bullermätning 19 512 kr).

När gatukontoret beslutade att köpa in den aktuella IFD-lösningen var den helt ny på marknaden och man kände då inte till att störande buller och vibrationer kunde uppkomma även i de extremt låga hastigheter som det handlar om här.

– Vi hämtade in relevant information bland annat från bussföretag och räddningstjänst. Farthindret uppfyller våra kriterier men passar uppenbart bättre i ett område utan närliggande bostäder. Vi kommer naturligtvis att använda dessa farthinder i en annan bättre lämpad miljö, berättar Maria Åkerö.

Kostnad, lösning och tidplan oklar 

Farthindren kommer att ersättas med en tillfällig lösning bestående av returasfalt och chikaner. Nya permanenta fartdämpare kommer att installeras under nästa år.

Hur stora förväntas kostnaderna bli för bortmontering samt den nya permanenta lösningen?

– 25 000 kronor för bortmontering, som finansieras med överskott från felparkeringsanmärkningar. Ny lösning tittar vi på under våren. Exakt tidpunkt för en ny lösning är ännu oklart, säger Maria Åkerö.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt