Annons:

  • Stora besökstapp för Svenska kyrkan de senaste åren

    Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, under kyrkomötet 2019. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

  • Stora besökstapp för Svenska kyrkan de senaste åren

Stora besökstapp för Svenska kyrkan de senaste åren

Antalet gudstjänstbesök i Svenska kyrkans regi har minskat stadigt de senaste fem åren. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har begärt ut från Svenska kyrkan. I kommunerna i vår region är tappet stort – framför allt i Vimmerby.

Annons:

Vissa typer av gudstjänster bevarar dock sin position något bättre än andra.

– Jul- och adventstiden genererar exempelvis klart fler besökare. Men framför allt är det vid livets stora högtider som dop och konfirmation som kyrkan möter större delen av gudstjänstbesökarna i dag, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

Tre kategorier 

Statistiken omfattar tre kategorier – huvudgudstjänsterna under söndagar, veckomässor och övriga gudstjänster, samt de kyrkliga handlingarna, det vill säga gudstjänster i samband med exempelvis dop eller vigsel.

Totalt har besöken minskat med drygt åtta procent under perioden 2014-2018. Tappet är som mest markant när det gäller de traditionella sammankomsterna under söndagar, visar statistiken, som bygger på församlingarnas egna inskickade siffror.

Ny religiös praktik växer fram 

De traditionella kontaktytorna mellan kyrka och församlingsmedlemmar är på väg att luckras upp, betonar Pernilla Jonsson. Men bilden är inte entydig.

– Det är en väldigt stor förändring över tid. De kyrkliga handlingarna är den kategori som minskat minst.

Veckomässorna är däremot en gudstjänstform som växer generellt i landet men de är få till antalet, säger Pernilla Jonsson till Nyhetsbyrån Siren.

Hon konstaterar en att ny religiös praktik håller på att växa fram.

– Vi ser en ökande betydelse för diakonin och kyrkans sociala arbete, med fler personer som vill jobba ideellt. Kyrkan ryms inte bara inom kyrkobyggnadens väggar och möter inte bara människor i samband med gudstjänsterna.

Julen behåller greppet 

Under advents- och julperioden är det fortsatt en relativt stor andel av befolkningen som besöker kyrkan, visar samtidigt en riksenkät som gjordes i fjol.

Drygt fem procent av de svarande uppgav i undersökningen att de gått på midnattsmässan i samband med julafton.

Något färre hade besökt julottan, medan klart fler – 13 procent – varit i kyrkan vid någon annan tidpunkt under julhögtiden.

Bland landets största tapp 

I vår region är minskningen av det totala antalet gudstjänstbehov stort – allra mest i Vimmerby kommun där tappet under perioden 2014-2018 är hela 36 % - från cirka 50 000 besökare till 32 000. I och med det tillhör man en av de tio kommuner i landet där minskningen är procentuellt störst.

Motsvarande siffor för Västervik är –18 % (från 72 000 till 59 000) och Hultsfred –12% (från 30 000 till 26 000).

Även antalet gudstjänster har under perioden minskat i samtliga de tre kommunerna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt