Annons:

Därför döms Karlsson – ”Hade hoppats på en friande dom”

Populära Mordpoddens grundare Amanda Karlsson, från Vimmerby, döms för brott mot upphovsrättslagen. Foto: MostPhotos

Därför döms Karlsson – ”Hade hoppats på en friande dom”

Amanda Karlsson bedöms ha varit grovt oaktsam i sitt arbete med det avsnitt av Mordpodden som nu döms för brott mot upphovsrättslagen. Själv är hon glad för att den långa processen är över.
– Det är bara att lära sig av den här situationen och blicka framåt, säger hon.

Annons:

Tillsammans med Linnéa Bohlin har Amanda Karlsson från Vimmerby byggt upp Mordpodden – som snabbt blev en av Sveriges mest lyssnade poddar. I programmen går de igenom mordfall och upplägget blev en omedelbar succé.

2017 drabbades programmet av ett bakslag då det polisanmäldes för plagiat av författaren Lars Ohlsson som menade att ett av Mordpoddens avsnitt hade alltför stora likheter med hans bok "Kakelugnsmordet". Domen kom i dag och Amanda Karlsson döms att betala 9 100 kronor i böter för brott mot upphovsrättslagen. I ett sms till vår tidning skriver hon såhär:

”Det känns skönt att den här 2,5 års långa historien nu fått ett slut, även om jag såklart hade hoppats på en friande dom. Men jag är glad att det framgår att inget misstag skett med uppsåt. Jag vet hur mycket arbete, tid och tanke det ligger bakom podden så det är bara att lära sig av den här situationen och blicka framåt.”

Karlsson, som inte vill ställa upp på en intervju, har inte tagit beslut om en eventuell överklagan.

”Jag har inte ens hunnit fundera på det. Men det har varit en oerhört lång och jobbig process så jag tror inte att jag har ork och kraft att driva den vidare”, skriver hon.

Diskuterade ekonomisk uppgörelse

Så fort Lars Ohlson kontaktade podduon togs avsnittet ned från plattformen Radioplay. Under hösten 2017 förde Ohlson en diskussion med Mordpodden om en ekonomisk uppgörelse, men någon sådan träffades inte och Ohlson valde istället att polisanmäla programmet.

Vår tidning har gått igenom domen och Amanda Karlsson döms för att hon agerat grovt oaktsamt i användningen av material från Lars Ohlsons bok ”Kakelugnsmordet”.

Under rättegången har Mordpodden hävdat att de skapat ett eget självständigt verk och att de hänvisat i den mån som ”god sed” kräver.

Av domen framgår det att det var Amanda Karlsson som stod för researcharbetet till just det här avsnittet som sedan spelades in tillsammans med poddkollegan Linnéa Bohlin. Podduon har uppgett att en tredjedel av innehållet i programmet är hämtat från Lars Ohlsons bok och den enda hänvisningen som görs i podden är i slutet där Mordpodden säger att informationen hämtats från ”den Nordiska kriminalkrönikan från 1970, boken Kakelugnsmordet, skriven av Lars Ohlson, och artiklar”.

 "Samma eller snarlika ord"

I domen konstaterar Stockholms tingsrätt att Lars Ohlson har upphovsrätt till sitt verk och tingsrätten bedömer att Mordpodden lagt sig för nära bokens upplägg och innehåll. Åklagaren har åberopat en lista på 80 enstaka meningar från boken och jämfört det med uttryck i podden. Tingsrätten anser inte att Mordpodden gjort ett intrång i hela verket, men i delar av det.

”De 80 exempel på likheter som åklagaren har lagt fram i en tabell innehåller bl.a. sådana faktauppgifter som det i och för sig har varit tillåtet att använda. Enligt domstolen kan inte heller samtliga de 80 exemplen sedda var för sig anses utgöra upphovsrättsintrång. Likhetsjämförelsen mellan poddavsnittet Tandläkarmordet och boken Kakelugnsmordet bör dock göras genom en jämförelse mellan längre sammanhängande avsnitt. Vid en sådan jämförelse framgår tydligt att berättelsen i poddavsnittet i de delar som ostridigt bygger på Kakelugnsmordet på ett mycket närgånget sätt följer strukturen i boken”, skriver domstolen som tar upp tre exempel som man tydligt menar ligger för nära bokens formuleringar och innehåll:

”I poddavsnittet används dessutom i stor utsträckning samma eller snarlika ord och uttryck som i boken. Exemplen visar vidare att poddavsnittet inte bara redogör för samma faktiska händelseförlopp utan också återanvänder vissa berättartekniska grepp som att mördaren i en viss situation har ”helt andra planer” och skönlitterära beskrivningar om att en herrgård är mördarens ”livs dröm” och ”det förlorade paradiset”.

Agerade inte med uppsåt 

Domstolens slutsats blir att avsnittet inte kan anses vara ett ”nytt och självständigt verk där upphovsrätten inte är beroende av rätten till originalverket”. Däremot tycker inte domstolen att hänvisningen till verket strider mot upphovsrättslagen.

Under rättegången har Amanda Karlsson framfört att hon försökt att omformulera det material hon hämtade in i sin research.

”Hon har vidare berättat att hon hade en ambition att skriva sin berättelse så att den skiljde sig från förlagorna och blev ett eget verk i ”Mordpoddenformat”. Amanda Karlsson har framhållit att hon ansträngde sig för att skriva om informationen som hämtades från Kakelugnsmordet men att det inte är möjligt att ändra fakta”, skriver domstolen som inte anser att Karlsson agerat med uppsåt.

Däremot kommer man fram till att hon varit grovt oaktsam och dömer henne därmed för brott mot upphovsrättslagen. Åklagaren krävde ett kraftigt bötesstraff, men tingsrätten nöjer sig med ett belopp som anses ”måttligt” eftersom gärningen inte begåtts med uppsåt och att man bara gjort intrång i en viss del av Ohlsons verk. Karlssons kollega Linnéa Bohlin frias eftersom hon inte anses ha varit så oaktsam som det krävs för en fällande dom.

Domen kan överklagas.

Fotnot: Här kan du läsa hur Lars Ohlson ser på domen. 

Vår tidning har sökt försvarsadvokaten Thomas Magnusson och åklagaren Linda Lauronen utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt