Annons:

Hög tillgänglighet på primärvärden – i topp i landet

Region Kalmar har den högsta tillgängligheten inom primärvården i landet. Foto: Pixabay

Hög tillgänglighet på primärvärden – i topp i landet

Bäst primärvård i Sverige. Det har Region Kalmar län när det gäller tillgänglighet. Det visar nya siffror, som presenterades på tisdagen.

Annons:

Primärvården i regionen håller en hög och stabil kvalitet. Det anser patienterna när de tillfrågas om sina upplevelser. Den senaste mätningen i Nationell patientenkät placerar både de offentliga och privata mottagningarna i länet bland de bästa i landet. 

När det handlar om tillgänglighet sätter patienterna regionen i topp.

Totalt är det sju olika dimensioner som redovisas i mätningen: helhetsintryck, emotionellt stöd, delaktighet och involvering, respekt och bemötande, kontinuitet och koordinering, information och kunskap samt tillgänglighet.

Region Kalmar lön hamnar över rikets genomsnitt i samtliga dimensioner.

– Det är åter igen ett glädjande resultat. I Kalmar län har vi en primärvård av offentliga och privata mottagningar som är mycket uppskattad av patienterna, säger planeringsdirektör Sofia Hartz, i ett pressmeddelande. 

Framgångsrika exempel

Kontinuiteten på de enskilda mottagningarna har stor betydelse för resultaten, enligt Sofia Hartz. Där hamnar Ankarsrum hälsocentral och Riddarhusläkarna i Västerviks kommun markant högt. 

Patienterna vid dessa mottagningen fick i betydligt högre grad träffa samma läkare som tidigare, personalen var också mer samstämmiga kring olika besked till patienten och det gavs ett tydligt nästa steg i vården/behandlingen.

Samtliga Sveriges regioner deltar i Nationell patientenkät sedan 2009. Primärvårdsenkäten skickades ut till de patienter som besökte en hälso- och vårdcentral under september månad förra året. 3 076 patienter, 40 procent av de tillfrågade, svarade på frågorna.

Fakta

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt