Annons:

FÖRSLAGET: Utöka jakttiden för klövvilt

Naturvårdsverket föreslår ökad jakttid på klövvilt

FÖRSLAGET: Utöka jakttiden för klövvilt

Naturvårdsverket har utrett jakttiden för klövvilt. Bland annat lägger man fram förslag om slopad fredning av vildsvinssugga som åtföljs av smågrisar och utökad jakttid på rådjur, dovhjort och kronhjort.

Annons:

Klövviltet har ökat de senaste åren, vilket gjort att djuren ställer till stora skador inom jord- och skogsbruk samt att de är inblandade i många fler viltolyckor i trafiken än tidigare.

De stora viltstammarna har inte skattats i tillräckligt stor omfattning, enligt Naturvårdsverket.

Efter utredningen lägger Naturvårdsverket följande förslag: 

  • Slopad fredning av vildsvinssugga som åtföljs av smågrisar.
  • Utökad jakttid för rådjur, dovhjort och kronhjort där jakttiden för kronhjort ska gälla hela landet.
  • Fasta datum för älgjaktens start och slut. Slopad möjlighet för länsstyrelserna att besluta om brunstuppehåll och helgförbud. LRF:s önskemål är att septemberjakt utökas att gälla även i hela Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län och tillåten tid för jakt på rådjur, dovhjort och kronhjort ska vara hela dygnet.
  • Tillåten tid för jakt under dygnet utökas för björn och mufflon. Att tid för jakt med hund efter klövvilt ska avslutas den 31/1. Med LRF:s tilläggsönskan att jakt på älg med hund ska vara tillåten även i februari, åtminstone från och med Värmlands-, Dalarnas- och Gävleborgs län och norrut i norrlandslänen.
  • Att skyddsjakt på enskilds initiativ införs på trana och sångsvan.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt