Annons:

Ellen Thunberg kan bli en av Årets UF-företagare i Kalmar län. Idag åker hon till Oskarshamn för att pitcha inför en jury, vilket kan ta henne ännu närmare titeln. Foto: Privat

Hållbarhet kan göra Ellen till Årets UF-företagare

Förra årets vann hon innovationspriset i Kalmar län med sitt UF-företag. I år har hon startat ett nytt – och nu har Ellen Thunberg chans att ta hem titeln som Årets UF-företag. I dag gör hon en avgörande pitch för juryn med sin hållbara idé.

Annons:

Ellen Thunberg bor i Målilla, och går sista året på Samhäll Media i Vimmerby.

Förra året var hon en del av UF-företaget Smålandseken, som då vann pris för Årets Innovation.

Det gav mersmak, och i år driver hon ett nytt UF-företag. Och framgångarna har sannerligen inte låtit vänta på sig.

Vill göra avtryck

Med sitt nya UF-företag vill Ellen göra avtryck på marknaden.

– Jag vill förändra konsumenternas synsätt, och framför allt inspirera att göra det, säger Ellen.

Affärsidén går ut på att ge nytt liv till begagnade kläder och på så sätt spara på naturens resurser.

– Jag fick reda på att klädindustrin i världen årligen släpper ut mer växthusgaser än all jordens flyg och sjöfart ihop, vilket ju är helt sjukt. När man sedan inser hur mycket nya kläder vi köper istället för att återvinna, var det inte svårt att landa idén, säger Ellen Thunberg.

Hållbart hela vägen 

Det Ellen gör i sitt UF-företag är att måla motiv på befintliga och redan tillverkade kläder. Hittills har hon gjort en kollektion, som har sålt bra, men som kund kan man också beställa egna motiv eller citat. Och allt görs självklart med vattenburen miljövänlig färg.

– Det ska vara hållbart hela vägen. Vi köper alldeles för lite begagnat och second hand i Sverige. Till varje kilo bomull som används till klädtillverkning går det åt 10 000 liter vatten. Just nu är jag inriktad på jeansjackor. För varje sådan i storlek medium har det gått åt 8 050 liter vatten, berättar Ellen.

"Inte på väg åt rätt håll" 

Ellen har alltid varit kreativ, intresserad av att måla och driven av att snabbt landa egna idéer. Intresset för mode har också alltid funnits där, medan medvetenheten och engagemanget för miljön har vuxit med åren.

– Det är väl först på senare år som man har insett allvaret. Vi är helt enkelt inte på väg åt rätt håll. Innan jag blev insatt så visste jag inte alls att vi köpte så mycket nya kläder.

Närmar sig titeln 

Ellens affärsidé och UF-företag har nått framgång på flera håll. Redan är det klart att hennes UF-företag är ett av de nio bästa i länet.

I dag, tisdag, reser Ellen till Oskarshamn för att pitcha inför en jury för att ta sig ännu närmare titeln som årets UF-företagare i länet.

– Klart att det är lite nervöst. Det är de små sakerna som gör skillnad. Om jag kan få någon att köpa kläder från second hand i stället för nytt, så gör det stor skillnad. Det handlar om att uppmärksamma varje viktig enskild miljöinsats som var och en kan göra – exempelvis som att köpa second hand, säger Ellen Thunberg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt