Annons:

Kom hem från norra Italien i helgen – får jobba på sjukhuset

Personer som var med på bussresan till norra Italien har börjat jobba som vanligt på Västerviks sjukhus.

Kom hem från norra Italien i helgen – får jobba på sjukhuset

Olika myndigheter ser olika på hur personalen ska arbeta på arbetsplatsen, arbeta hemma eller vara i karantän hemma. Region Kalmar anser att deras anställda ska gå till arbetet dagen efter hemkomsten från en resa till Coronavirusdrabbade områden i världen, om de är symtomfria. Medan andra myndigheter sätter sina medarbetare i karantän hemma i 14 dagar.

Annons:

Med på den omtalade bussresan från Västervik till norra Italien var fyra personer som jobbar på Västerviks sjukhus. Det DVV har fått fram är att två av dem jobbar som vanligt och en av dem har stängts av från tjänstgöring av sin närmaste chef. Den fjärde personen vet vi ingenting om ännu.

En person som var med på resan jobbar som sjuksköterska vid Västerviks sjukhus och började jobba dagen efter hemkomsten. En annan arbetar som sekreterare och var hemma från jobbet under måndagen men började jobba som vanligt på tisdagen. En tredje person som jobbar på narkosen vid en avdelning stoppades från att komma till jobbet av sin närmaste chef. De fjärde personen vet vi ingenting om än.

Ska gå till jobbet

När det gäller personal som varit utomlands och besökt riskområden så är Region Kalmars uppmaning till sina anställda att de ska gå till jobbet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, känner man inga symtom ska man gå till jobbet, säger Henning Ronold, verksamhetschef på infektionskliniken i Kalmar.

Personalen ska jobba om de är friska.

– Känner man sig dålig ska man inte gå till jobbet eller ut för att träffa folk. Vi har för mycket Luther på axeln och vill gärna göra ett bra jobb, men är man sjuk ska man stanna hemma, säger Henning Ronold.

Olika synsätt

Det finns flera myndigheter i Sverige som har annat synsätt än vad Region Kalmar har. De följer inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer utan stänger av personerna från att arbeta eller låter dem arbeta hemifrån i 14 dagar.

Två av de myndigheterna är Försäkringskassan och Skattemyndigheten. Båda har kontor i Västervik med många anställda.

Varför väljer inte Region Kalmar att göra på samma sätt som Försäkringskassan och Skatteverket gör?

– Det är två sidor av samma mynt. Den ena sidan är en arbetsgivarfråga. Det är den arbetsgivaren som väljer att göra på det sättet. Region Kalmar väljer att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger, säger Henning Ronold.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt