Annons:

FBSK om stödet: "Kommer krävas enormt mycket ideellt arbete"

Frödinge/Brantestads SK har gått och väntat på en miljon kronor från kommunen till sin tilltänkta nybyggnation vid Lundavallen. Nu ser det ut att bli 500 000 kronor. – Jag är besviken. Det har aldrig diskuterats en halvering, säger klubbens ordförande Thomas Blomberg.

Annons:

I februari i år fick Frödinge/Brantestads SK ett mycket glatt besked från Allmänna arvsfonden. Föreningen, som sedan 2011 kämpat för nya omklädningsrum intill Lundavallen, beviljades 2,5 miljoner kronor från arvsfonden. 

Stödet från kommunen har emellertid förskjutits – men nu ser det ut att bli verklighet. Dock inte alls i den omfattning FBSK räknat med. 

– För det första är det ju skönt att ha fått ett besked i alla fall. Problemet är bara att det är för lite pengar egentligen och ger oss alldeles för små marginaler. Vi har inte sammanställt offerterna, men som det ser ut är det små marginaler för oss att klara av det här. Det är alltid något som tillkommer och det gör det oroväckande. Vi kan få bekymmer, säger FBSK:s ordförande Thomas Blomberg. 

Under fem års tid har klubben fört en diskussion med kommunen. 

– I fem års tid har vi levt med att vi ska få 30 procent av byggkostnaden från kommunen. Det gör mig besviken, det här är ju en fråga som kommunen har drivit ihop med oss och det har aldrig snackats om något annat än 30 procent. Nu halveras det istället med 50 procent, från den där miljonen, trots att vi inte tagit till något exklusivt alls. Vi har försökt göra det på det enklaste, billigaste och smartaste sättet.

Mycket ideellt arbete

Frödinge/Brantestad ska bygga nya omklädningsrum, bastu och kiosk. Men Thomas Blomberg är orolig över allt ideellt arbete som nu kommer att krävas. 

– Vi får plocka bort lite grann. Det handlar om inredning i kiosken och inredning i bastun, resten måste vi anlita kunnigt folk som gör. Det är sådant, som inredningen, vi får hjälpas åt med i Frödinge sedan rent ideellt. Vi får hoppas att Frödingeborna ställer upp, det kommer krävas rejält med hjälp. 

Men bygget blir av, även om det blir 500 000 i stöd, och inte en miljon?

– Det är klart att det blir av, det har varit en tveksamhet, men så när vi fick det här beskedet av arvsfonden så måste det här bli av. Det har ändå dragit ut på tiden och omklädningsrummen är utdömda. Vi har gjort ett jäkligt bra arbete här ute och nu har vi fått ett besked att jobba med. Det är bara att köra på. 

Väntar på bygglov

Kommunstyrelsen föreslår att den halva miljonen ska tas av de så kallade flyktingpengarna. Oppositionen ville stötta FBSK med en halv miljon kronor ytterligare och voteringen slutade 6-3 i majoritetens favör. Frågan avgörs slutligen av kommunfullmäktige.

– Det hedrar oppositionen. Jag hoppas att övriga tänker om tills kommunfullmäktige om det är värt med en miljon till oss i Frödinge. 

När påbörjas bygget?

– Vi väntar på bygglov och lite annat. Vi har sagt augusti, men nu är det snart semester och det kan dra ut på tiden. I september kan det nog bli av. 

"Har ju ingen lokal"

Klubben får flyktingpengarna för att inleda ett integrationsarbete rörande de ensamkommande flyktingbarnen i Locknevi, men det är oklart hur det ska gå till. 

– Som det är nu har vi ingen lokal att kunna göra något, varken för våra egna ungdomar eller för de ensamkommande. Vi måste få till de här lokalerna först, sedan får vi se. Vår förening är öppen för alla och vi kommer aldrig säga nej till någon. Vi får väga in det här och sagt att vi är med på det, men då hade vi ju visserligen inte räknat med att det skulle skära ner 50 procent på bidraget.

– Men alla är välkomna till Frödinge, säger Thomas Blomberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt