Annons:

Högläsare lät sig inspireras på Astrid Lindgrens Näs

Författaren Annelie Dewsen berättade om sitt skrivande och arbetet med några av sina lättlästa böcker. Foto: Micael Rundberg

Högläsare lät sig inspireras på Astrid Lindgrens Näs

I Kalmar län har Studieförbundet Vuxenskolan utbildat ett 70-tal högläsare – personer som huvudsakligen är ute på äldreboenden och läser för gamla, sjuka och dementa. Nyligen samlades en stor del av dem för en inspirationsdag på Astrid Lindgrens i Vimmerby.

Annons:

Vi flesta läser något flera gånger varje dag. Böcker, brev, tidningar, e-post, recept – listan kan göras lång. Det utvecklar oss och informerar oss.

Men det finns många människor som kanske inte kan eller orkar läsa. Här fyller högläsare en viktig roll.

Studieförbundet Vuxenskolan har utbildat ett 70-tal högläsare i Kalmar län.

Inspirationsdag på Näs

Nyligen träffades en stor del av dem på en inspirationsdag på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Flera externa åhörare tog också tillfället i akt.

Där berättade bland annat litteraturutvecklaren på Länslitteraturen, Anna Mellergård, om festivalen Vimmerby berättar och satsningen på regionförfattare.

Vidare gav Catharina Montgomery från Demensförbundet råd om vad vi alla kan tänka på i mötet med personer med demens.

Dagen avslutades med att författaren Annelie Dewsen berättade om sitt skrivande och arbetet med några av sina lättlästa böcker.

Frivilliguppdrag

– En jättelyckad och inspirerande dag. Och den här platsen är ju som klippt och skuren för ett sådant här evenemang, säger Karina Helmersson, ansvarig på Studieförbundet Vuxenskolan för det tvååriga projektet Läslust hela livet (ett år återstår), där bland annat högläsare utbildas.

– Att vara högläsare är ett frivilliguppdrag. Det nya med det här projektet, och som lanserades denna dag på Näs, är att vi skapar en plattform på nätet där högläsare ska kunna utbildas.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt