Annons:

100 patienter ska kunna vårdas för coronaviruset

Region Kalmar tar fram kapacitet för att kunna vårda 100 patienter för coronaviruset. Foto: Arkivbild

100 patienter ska kunna vårdas för coronaviruset

Region Kalmar ställer om verksamheten för att kunna klara trycket från coronapandemin. Totalt kommer 100 vårdplatser kunna tas fram till vård av Covid19-smittade patienter.

Annons:

I dag träffades Region Kalmars krisledningsnämnd och man fattade flera beslut för att hantera den stora utmaning som man nu står inför. Omstruktureringen av vården får som effekt att 100 patienter som är smittade av coronaviruset ska kunna vårdas samtidigt.

Länssjukhuset i Kalmar ska i första hand ta hand om patienterna. Om det inte räcker kommer Västerviks sjukhus förses med platser och vid behov även sjukhuset i Oskarshamn.

"Krävs omställningar"

I Kalmar finns det i dag 24 platser på infektionsavdelningen. Vid sjukhuset kan två avdelningar göras om för coronavård och en i Västervik, vilket vi rapporterade om i förra veckan.

I dag utökades planen med Oskarshamns sjukhus där det också kan bli aktuellt med en coronaavdelning. Flera förändringar kommer nu att genomföras för vården på sjukhuset. 

– Vi förbereder oss på att kunna klara en kraftig ökning av antalet covid-19-patienter. För att klara den uppgiften krävs omställningar på samtliga sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Utöver det har Region Kalmar även godkänt ett avtal om specialtransporter för personer med misstänkt eller bekräftad Covid-19.

Tre specialfordon bemannas dygnet runt och placeras vid de tre sjukhusen. Chaufförerna förses med skyddsutrustning och kommer utbildas för att kunna hantera coronafall på ett säkert sätt.

Fakta

Dagens beslut för Oskarshamns sjukhus: 

  • Bedömning av patienter innan de kommer in till akutmottagning ska ske i separat lokal. Detta för att inte blanda patienter med misstänkt smitta med andra.
  • Akutvårdsavdelning ska användas för patienter med luftvägssymtom för inneliggande vård. Patienter med konstaterad covid-19 transporteras till sjukhus i Kalmar eller Västervik.
  • En avdelning förbereds för att vid behov ta emot patienter som smittats med det nya coronaviruset.
  • Om det är nödvändigt begränsas akutmottagningens verksamhet helt eller delvis till internmedicinska patienter. Akutverksamhet för primärvårdspatierna flyttas utanför sjukhuset.
  • Operationer för inneliggande patienter upphör. Viss dagkirurgisk verksamhet bedrivs.
  • Mottagningarnas verksamhet genomförs via telefon eller digitala vårdmöten. Fysiska mötet sker då vård inte kan vänta.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt