Annons:

GLÄDJEBESKEDET: KVILLEKEN GÄCKAR DÖDEN - IGEN

Livslusten är bevisligen enorm hos den dödsdömda Kvilleken. I helgen möttes trädets besökare av en gren fylld med livskraftiga knoppar som väntar på hjälp av vårsolen för att spricka ut. Foto: Micael Rundberg

GLÄDJEBESKEDET: KVILLEKEN GÄCKAR DÖDEN - IGEN

Hoppet är ute och i fjol fick den sin dödsdom. Men Sveriges äldsta och största träd, Kvilleken, verkar gäcka döden ännu en gång. I helgen visade nämligen trädet upp en gren med livskraftiga knoppar, redo att slå ut.

Annons:

I mer än 1 000 år har den mäktiga jätten stått där och blickat ut över sin äng strax utanför Norra Kvills nationalpark i Vimmerby kommun.

Förra året fick Kvilleken, som med sina 13 meter i omkrets i brösthöjd är ett av Europas grövsta träd och enligt Vimmerby turistbyrå Sveriges äldsta och största träd, sin dödsdom.

"Kommer inte klara den"

– Vi har gjort vad vi har kunnat under de senaste åren, men det är bara att konstatera att vi inte kommer klara den, sa Jerry Svensson på länsstyrelsen till Vimmerby Tidning då.

– Visst känns det lite sorgligt, men vi har inga fler ess i rockärmen. Nu får eken leva resten av sitt liv i stilla ro så länge den själv orkar. Exakt när trädet kommer dö är svårt att uttala sig om – det kan gå väldigt snabbt men det kan också ta något år, sa han.

En gren full med knoppar

De flesta räknade därför med att fjolårets enda grönskande kvist utgjorde det sista tecknet på liv från den numer sjuka gamlingen. Men dess livslust har visat sig vara både stor och imponerande – och återigen verkar Kvilleken trotsa profetiorna och allt den har emot sig.

När vi besökte trädet i helgen mötte den oss, och alla andra besökare, med en gren full med knoppar som nu väntar på lite hjälp från vårsolen för att spricka ut.

– Precis vad man behöver uppleva i dessa tider. Vilken kämpe, kommenterade en kvinna som kommit från Östergötland för att se trädet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt