Annons:

Läkarens uppmaning: ”Nu är det väldigt viktigt att följa råden”

Region Kalmar har konstaterat att en samhällsspridning av covid-19 pågår i Vimmerby. Foto: MostPhotos

Läkarens uppmaning: ”Nu är det väldigt viktigt att följa råden”

Efter dagens besked om att det pågår en samhällsspridning av covid-19 i Vimmerby är det extra viktigt att befolkningen följer Folkmyndighetens råd. Det menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
– Det finns väldigt mycket som var och en kan göra för att minska spridningen, säger hon.

Annons:

Först Torsås, sedan Kalmar och nu Vimmerby. I dessa tre kommuner har Region Kalmar kunnat konstatera att det pågår en samhällsspridning av pandemin covid-19. I Vimmerby baseras bedömningen främst på en mängd obekräftade fall.

– Det är inte så att vi har en massa bekräftade fall i Vimmerby utan det är en bedömning jag gör utifrån folk som har insjuknat och det är min sammanlagda bedömning av läget. Vi har fått kännedom om ett antal fall som har nära koppling som låter som covid-19 i Vimmerby.

 "Verkar rätt klassiskt"

Antalet bekräftade fall i Vimmerby rör sig än så länge om enstaka och för närvarande får ingen Vimmerbybo vård på sjukhus för covid-19. De tester som utförts på särskilda boenden har hittills varit negativa.

– Det är färre bekräftade fall än fem fall. De allra flesta är misstänkta fall. Vi har lärt oss mer om den här sjukdomen och man känner igen beskrivningen. De som blir svårare sjuka får värk i kroppen, feber, torrhosta och en del blir illamående, får diarré, tappar luktsinnet. Ofta blir man bättre några dagar och sedan blir man sämre efter tio dagar och då behöver man söka sjukvård. Det verkar rätt klassiskt med den här sjukdomen. Det tar lång tid från att du blir sjuk till att du blir så sjuk att du behöver sjukvård. Det kan vara en eftersläpning på två-tre veckor och det är viktigt att förmedla.

 "En tidsfråga"

Labbé Sandelin tror att det pågår en spridning över hela länet.

– Att vi skulle konstatera spridning i en kommun till var inte oväntat alls, jag tror det pågår samhällsspridning i de flesta kommunerna i länet, men vi inte har fångat det än.

Är det någon kommun i länet som inte har något fall?

– Det är en bra fråga, jag kan inte svara på det på rak arm.

Hur ser det ut i Hultsfred och Västervik?

– Jag tror att det är en tidsfråga innan vi har samhällsspridning där också. Det handlar om denna vecka eller nästa eller nästnästa. I Hultsfred är det ganska lite när jag tänker efter, men jag ser bara toppen av isberget.

"Det är ett påbud" 

I Vimmerby kom de första misstänkta fallen för någon vecka sedan och det har ökat därefter. Majoriteten av de bekräftade fallen i länet ligger fortfarande i den södra delen.

– Södra delen har fått in smittan tidigare än den norra delen, trots norra delens närhet till Östergötland som har haft många fall. Jag tror att det är lite slumpens skördar det handlar om.

Ska Vimmerbyborna tänka annorlunda efter dagens besked?

– Ett viktigt råd till de som bor i Vimmerby är att det här är en tydlig signal om att det med största säkerhet finns smitta i samhället och att det är jätteviktigt att följa de allmänna råden. Det handlar inte om en uppmaning, utan det är ett påbud och det finns listat hur privatpersoner, restauranger och föreningar ska agera. Det finns väldigt mycket som var och en kan göra för att minska smittspridningen. Det är viktigt att veta vad råden innebär och att skydda de äldre.

Ska kommunen agera annorlunda?

– De ska ha tagit fram rutiner och de flesta har säkert gjort det. Vi ska se över möjligheterna att hitta fall på äldreboenden och ska utöka provtagningen. Vi vill komma dit, att det ska bli enklare att provta på särskilda boenden.

Vilken ålder är de drabbade i Vimmerby i?

– Det är blandat, både yngre och medelålders. Det är inte övervägande den äldre gruppen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt