Annons:

Länsstyrelsen: Coronapandemin drabbar unga – ser ökad frånvaro i skolan

Länsstyrelsen är rädd för att missbruket bland unga ska öka under coronapandemin. Foto: MostPhotos

Länsstyrelsen: Coronapandemin drabbar unga – ser ökad frånvaro i skolan

Trycket på samhället för att hantera coronapandemin kommer att öka under kommande vecka. Det spår Länsstyrelsen i sin rapport denna vecka. 

Annons:

Enligt Länsstyrelsen uppger hälften av landets kommuner att deras ekonomi påverkas negativt av coronakrisen och flera kommuner har helt och hållet skjutit upp budgetarbetet inför nästa år. 

Ännu svårare läge är det i näringslivet:

"Belastningen på näringslivet fortsätter att öka och situationen är ansträngd. Vissa företag har svårt att få tag på råvaror och har problem med transporter. Andra företag har svårt att rekrytera säsongspersonal till sommaren. Besöksnäringen påverkas av ytterligare korttidspermitteringar och att öppningsdatum senareläggs", skriver Länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen, som samordnar tillgången till skydds- och provtagningsutrustning i länet, ser ett något ljusare läge på den fronten, men situationen är fortfarande svår. 

"Där det förekommer brist hjälper kommunerna varandra med material. Länsstyrelsen stödjer kommunerna med att samordna skyddsutrustning till länet", skriver man. 

Oro för ungdomarna

Länsstyrelen vittnar om en oro för länets barn och unga. Det handlar om våld i nära relationer, ökat missbruk och uteblivna sommarjobb. Frånvaron i skolan har ökat under coronapandemin. 

"Antalet orosanmälningar om barn som far illa har minskat hos vissa kommuner, men farhågan är att antal ärende är fler än som rapporteras"

Även Räddningstjänsten har på en del ställen sett att varsel och permitteringar tvingat en del deltidsbrandmän att sluta.

Prognos för kommande vecka

En prognos för vecka 19 har tagits fram: 

  • Sjukdom och vård av barn gör att många behöver stanna hemma från arbetet även fortsättningsvis. Karensdagen är borttagen och det sänker tröskeln för sjukskrivningar.
  • Efterfrågan på flera typer av varor och tjänster minskar, vilket påverkar näringslivet.
  • Näringslivet i länet är redan starkt påverkad och kommer sannolikt att påverkas ännu mer när det är svårt att få tag på råvaror eller personal, evenemang ställs in och öppningsdatum senareläggs.
  • Det finns en risk för ökad oro när varsel, permitteringar och konkurser ökar.
  • Fler personer söker försörjningsstöd vilket påverkar socialtjänstens verksamhet.
  • Ökat tryck på räddningstjänsterna i takt med att mark- och skogsbränder blir vanligare.

Fakta

Råd till allmänheten

Fortsätt vara aktsamma och ta del av information från myndigheterna. Kulmen för smittspridningen i Kalmar län ligger fortfarande framför oss. Därför är det extra viktigt att hålla ut och hålla i för att begränsa smittspridning och på så sätt skydda utsatta grupper. Fortsätt att hålla fysisk distans i samhället. Undvik resor som inte är nödvändiga, fester och andra sammankomster. Vid besök på restauranger och caféer är det viktigt att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt