Annons:

  • Succé för initiativet med fria gymnasieluncher

    Kommunene utvecklingschef Thomas Svärd, kommunalrådet Jacob Käll, Marcus Alsér, VD för Mindbite och Robin Carlsson, projektutvecklare på Mindbite. Foto: Privat

  • Succé för initiativet med fria gymnasieluncher

    Xiao Zheng är en av alla elever på Vimmerby gymnasium som som använder appen och utnyttjar möjligheten att få en ordentlig lunch trots att man studerar hemifrån nu under corona-krisen. Foto: Privat

Succé för initiativet med fria gymnasieluncher

Kommunens beslut att erbjuda gymnasieeleverna avhämtningslunch från de 20-talet lokala restauranger och butiker som deltar har blivit en succé. Sedan starten för tio dagar sedan har redan köpet av över 2 900 luncher administrerats via det nya webbaserade systemet.

Annons:

I början av april tog kommunstyrelsen, efter input från bland annat projektgruppen Vimmerby Tillsammans, beslut om att erbjuda alla gymnasieelever som är skrivna i kommunen avhämtningsluncher från de företag som vill erbjuda detta.

Efter en snabb upphandling precis innan påskhelgen stod det klart att den lokala digitala byrån Mindbite fick uppdraget.

– På mindre än en vecka behövde vi uppfinna, utveckla, testa och lansera det webbaserade systemet. Då tappade vi dessutom två dagar på grund av påskhelgen. Den fick vi dock tumma lite på för att inte hamna i tidsnöd, säger Marcus Alsér, vd på Mindbite, i ett pressmeddelande.

Konto fylldes på med maträtter 

Söndagen den 19 april var det dags för premiär, och varje elevs konto fylldes då på med fem maträtter som sedan kunde ”förbrukas” under veckan.

– Med hela Vimmerby kommun i fokus kan eleverna hämta ut mat både på restauranger och även hos våra lokala handlare runt om i kommunen. Vi har också satt upp regelverket så att man kan hämta alla fem rätter direkt om man har långt att åka eller vill passa på att ordna det samtidigt som man veckohandlar, säger kommunalrådet Jacob Käll.

"Jättebra för oss"

Ett av de företag som erbjuder avhämtning är Bakfickan i Vimmerby, och där är man positiv till initiativet.

– Nu under corona-perioden har vi haft en kraftig minskning av antalet luncher. Tack vare att kommunen valt att satsa på det här snittar vi på 50-60 avhämtningar per dag enbart till gymnasieelever. Det är verkligen jättebra för oss, säger Maria Carlsson på Bakfickan.

Även elever som använder appen uppskattar möjligheten att få en ordentlig lunch trots att man studerar hemifrån just nu.

– Det fungerar jättebra. Alla använder webbappen och möjligheten att hämta luncher, säger Xiao Zheng.

Levererat 2 900 luncher 

Sedan starten 19 april har över 2 900 luncher levererats ut via systemet av 21 olika företag. Detta ställer höga krav på säkerhet och att transaktionerna blir korrekta.

– Det har varit ett roligt projekt med ett antal utmaningar. Dels att elevkontona och påfyllnaden av luncher sker säkert och utan möjlighet till manipulation, och även att transaktionerna mellan elev och företaget går snabbt och effektivt, säger Robin Carlsson, ansvarig utvecklare för projektet på Mindbite.

I flera av kommunens tätorter 

Thomas Swärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun, säger så här om projektet hittills.

– Från vår sida har det fungerat perfekt. Vi får möjlighet att stötta våra lokala företag som drabbas hårt av corona-pandemin, vi ger våra elever möjlighet att få bra mat och utforska nya matställen.

– Vi är också glada över att ha fått anslutning av utlämningsbutiker i flera av kommunens tätorter – Södra Vi, Frödinge, Gullringen, Tuna och Storebro – allt för att underlätta för våra gymnasieelever att kunna hämta ut sina luncher så nära hemmet som möjligt, säger Thomas Swärd.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt