Annons:

LÄNET: Kambuas verksamhet nedsläckt – krav på tre miljarder mot bolaget

Kambuas vd Stefan Sandström har gripits misstänkt för flera grova brott. Foto: Arkiv

LÄNET: Kambuas verksamhet nedsläckt – krav på tre miljarder mot bolaget

De lovade hög avkastning med låg insats. Men nu är det slut. Omtvistade bolaget Kambua kan inte fortsätta då deras systemleverantör släcker ner dem. Kalmarbolaget är skyldig kunder 300 miljoner euro närmare tre miljarder svenska kronor. 

Annons:

De kom med pengar och löften. Inte bara till ivriga småsparare som vill öka sina satsningar men också till Kalmar HC, ett ambitiöst hockeylag som efter sponsring nu såg en snabbhiss upp till högre seriesystem. Men nu verkar det vara slut. 

Vår tidning har pratat med det bolaget ISBP som tillhandahållit den programvaran som varit forutsättningen för Kambua. De har haft ett krav på Kambua på 95 000 Euro och efter att den skulden inte har betalats under en lång tid så har nu bolaget stängt ner systemet. 

Misstänkt för ekobrott

Enligt tidningen Barometern grep Stefan Sandström under torsdagen, misstänkt för ekobrott. 

Stefan Sandström ska vara misstänkt för grovt svindleri, grovt penningtvätt, grovt bedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Döms han på alla punkter riskerar han upp till tio år i fängelse.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är det två misstänkta i målet. Den andra personen har en central roll i Kambua och har exempelvis plats i styrelsen. Han häktades under lördagen misstänkt för grovt bedrägeri.

– Det stämmer att det är två misstänkta, men det råder full sekretess runt en av dem, säger Alexandra Alvilja, domstolshandläggare vid Malmö tingsrätt. 

Det är IBSP som stått för Kambuas infrastruktur och som är en förutsättning för spelbolagets verksamhet. 

Stjärnor promotar bolaget

Kambua har garanterat sina kunder en avkastning på 25 procent. Att lägga pengar hos Kambua skulle enligt företaget vara “Den säkraste investeringen på marknaden”. Själva idén hos Kambua är att kundernas insatta pengar ska satsas på spel styrt via en algoritm. De lyckades få idrottsstjärnor som Tomas Brolin, Frank Andersson och Jan-Ove Waldner att promota bolaget.

Enligt uppgifter som också lämnats till Skatteverket så fanns det för en tid sedan krav på över 300 miljoner Euro, motsvarande tre miljarder kronor, från kunder som krävde tillbaka insatser och avkastningen. 

Kambuas vd har uppgivit till en person som vår tidning pratat med att han har en lägenhet i Miami som är värd sex-åtta miljoner kronor och har precis köpt ett hus i Spanien. Han har också berättat att han har satsat en hel del pengar i kryptovalutan onecoin. De insatserna är kanske inte lika säkra. 

För några dagar sedan grep polisen en svensk man som drev företaget med kryptovalutan Onecoin. Det anses nu vara ett av de största bedrägerier i världshistorien. 

Investerat enorma belopp i bolaget

Själv kanske inte Stefan är lika säker. Enligt uppgifter är han en jagad man.  Det ska ha varit människor som är kopplade till Hells Angels som har varit och letat efter honom i Miami. Det kriminella MC-gänget ska enligt Sandström ha gjort stora investeringar. Det finns också en man från Thailand som investerat enorma belopp i bolaget. 

Skatteverket menar att det är ett så kallat pyramidupplägg, där avkastningen som utlovas finansieras av att nya kunder hela tiden tillför nya pengar. 

Och namnet Kambua? Det ska vara en förkortning av Konsten Att Må Bra Utan Anledning.

Det finns exempelvis en kille i Finland som satsat över 15 miljoner kronor i Kambua, han har nog inte någon anledning att må så bra i dag. Många i Kalmar län har också satsat pengar i bolaget.

Anders Blank

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt