Annons:

Kostnaden för nätläkare skenar – ökat med 229 procent

Fler och fler personer i länet nyttjar nätläkare och notan för skattebetalarna skenar. Foto: MostPhotos

Kostnaden för nätläkare skenar – ökat med 229 procent

Coronapandemin har snabbat på digitaliseringen inom flera branscher – inte minst inom vården. I Kalmar län är det rekordmånga som nu har sin kontakt med hälso- och sjukvården på nätet. 

Annons:

Det är ingen lite ökning vi snackar om. I inledningen av 2020 har användningen av SKR:s digitala tjänster tiodubblats. I länet gjorde 16 digitala vårdmöten med patieneter i februari – i april var samma siffra 1 108. Mötena sker inom såväl primärvården, psykiatrin och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Det finns en stor önskan från våra invånare att möta oss digitalt istället för fysiskt nu. Med hjälp av bland annat utbildningsinsatser och en utökning av den tekniska kapaciteten har vi på kort tid kunnat möta behovet. Vi har gjort en förflyttning och ser en tydlig beteendeförändring kring användningen av digitala vårdtjänster. Jag tror att den kommer att vara bestående, säger Magnus Persson, säger utvecklingsdirektör Magnus Persson i ett pressmeddelande. 

Även användandet av privata aktörer har ökat kraftigt och där skenar kostnaderna för Region Kalmar. Under mars och april förra året kostade de verksamheterna 700 000 kronor. I år handlar det om 2,3 miljonet, vilket motsvarar 229 procent. 

– Här följer vi också den nationella utvecklingen. Våra kostnader för invånare som använder sig av till exempel nätläkare har ökat, säger planeringsdirektör Sofia Hartz.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt