Annons:

Fritt fall fall för regionens ekonomi till följd av pandemin

Regionens ekonomi är i fritt fall. Foto: MostPhotos

Fritt fall fall för regionens ekonomi till följd av pandemin

Covid-19-pandemin slår hårt mot Region Kalmar läns ekonomi. Skatteintäkerna beräknas bli 247 miljoner lägre. Dessutom tillkommer minskade intäkter och ökade kostnader löpande under pandemin.

Annons:

Coronakrisen slår hårt mot hela Sverige. Vid onsdagens regionstyrelsesammanträde framkom att regionens ekonomi påverkas kraftigt. 

Skatteintäkterna beräknas under året bli 247 miljoner lägre än vad budgeten för 2020 grundade sig på när den togs i slutet av 2019. 

Samtidigt minskar intäkterna och kostnaderna ökas varje månad som krisen pågår. Det handlar om minskade intäkter när färre åker buss, minskade intäkter från folktandvården då all planerad verksamheter ligger nere och mindre vårdintäkter.

Bland de ökade kostnaderna märks sjukresor, förbrukningsmaterial, medicinsk utrustning och läkemedel. Därtill kommer också ökade personalkostnader och andra merkostnader.

"En del av dessa kostnader är av engångskaraktär och därför är det svårt att summera och för närvarande ge en samlad bild", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Som under andra världskriget

Börsfallet i samband med pandemin har också påverkat värdet för pensionskapitalet i regionen. Värdet har, hittills i år, sjunkit med 191 miljoner kronor. Värdet av regionens andel var den 30 april drygt 1,9 miljarder. 

Samtidigt får regionen 160 miljoner kronor extra i generella statsbidrag för innevarande år. 

"Andra former av stöd är aviserade från regeringen, det gäller för kommunerna och regionernas merkostnader, intäktsbortfall inom kollektivtrafiken och ett statligt ansvar för ökade sjuklönekostnader", skriver regionen. 

Regionen betonar också att det är svårt för nationella aktörer att göra prognoser. Det handlar i stället snarare om att göra scenarier för resten av 2020 och kommande år.

"Effekterna på den svenska ekonomin är av samma storleksordning som under andra världskriget", skriver regionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt