Annons:

Kunderna får smarta elmätare – VEMAB samarbetar med andra bolag

Per Svensson, elnätschef, och Jimmie Dyrberg, elingenjör med de smarta elmätarna. Foto: Pressbild

Kunderna får smarta elmätare – VEMAB samarbetar med andra bolag

Före 2025 måste alla elmätare bytas ut till så kallade smarta elmätare. Vimmerby Energi- och Miljö AB har nu gått samman med fyra andra kommuner för att få en kostnadseffektiv lösning. 

Annons:

Det handlar om Nässjö Affärsverk, Eksjö Energi och Njudung Energi som VEMAB samarbetat med. Totalt får 35 000 kunder i de fyra berörda kommunerna snart smarta elmätare. Även inom fjärrvärme pågår ett liknande samarbete. 

– För våra kunder innebär elmätarbytet att de kan vara mer aktiva i sina val på elmarknaden. I framtiden kan det även bli så att elen kommer att kosta olika mycket vid olika tider på dygnet och då kan kunden själv vara med och styra sin egen förbrukning. Detta är ett steg i rätt riktning mot framtidens smarta elnät, säger elnätscheferna i respektive bolag i ett gemensamt uttalande.

"Skapar ett mervärde"

Lösningen ska ge kunderna bättre insikt i sin förbrukning. Genom en modul i elmätaren kan kunderna ta del av mätdata och använda dem för att bli mer energieffektiva. Elmätaren ska kunna registrera mängden överförd el per timme och kunna ställas om till att registrera per 15 minuter.

Eventuella strömavbrott kommer registreras automatiskt, vilket underlättar för elnätsbolagen vid eventuell utbetalning av avbrottsersättning och rapporterng till myndigheter. Bolagen menar att detta både spararpengar och är bättre för miljön. 

– De cirka 5000 mätare som skall bytas skapar ett mervärde för de kunder som vill detta. Avläsning på timmar har vi haft sedan innan, men till exempel ett nytt kundgränssnitt där kunden själv kan få tillgång till realtidsdata är nytt och att alla mätare är förbereda för att mäta solproduktion. Det medför att vi öppnar upp nya lösningar för styrning av smarta hem om man så vill i framtiden, samt att mätaren är förberedd för att kunna uppdateras på distans om nya funktioner kommer, säger Per Svensson, elnätschef och Jimmy Dyrberg, elingenjör på Vimmerby Energi- & Miljö AB.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt