Annons:

Olle Madebrink var bästa kompis med Skandiamannen

Olle Madbrink var bästa kompis med den så kallade Skandiamannen. Foto: Anders Blank

Olle Madebrink var bästa kompis med Skandiamannen

Han har förhörts av Palmegruppen och hjälpt dem med att kartlägga Stig Engströms tidiga ungdomsår i Nybro. Men Olle Madebrink har fortfarande svårt att tro att hans bästis från ungdomsåren är den man som mördade Olof Palme. 

Annons:

På onsdag klockan 9.30 kan vi få besked om landets största kriminalfall. Då kommer åklagare Krister Petersson att ge besked om palmeutredningens slutsatser gällande statsministermordet. En som kommer att bevaka händelsen med stort intresse är Olle Madebrink. Han växte nämligen upp med Stig Engström, den man som enligt många kommer att presenteras som Olof Palmes mördare. 

– När jag först hörde det var jag chockad och förvånad. För mig har det varit otänkbart med tanke på hur jag minns Stig. Men nu pekar väldigt mycket att det är han som misstänkts ligga bakom mordet. Jag känner de flesta av hans släktingar och jag vet att alla har topsats av polisen. 

Var på mordplatsen

Olle Madebrink växte upp i Nybro och under 1950-talet lärde han känna Stig Engström. 

– Han var uppvuxen i Indien och hans familj flyttade sedan till Nybro. När vi var mellan 11-15 år umgicks vi dag som natt, sedan flyttade han till Stockholm. 

Det var inte bara i Nybro som de umgicks. Deras föräldrar hade dessutom sommarstuga på Revsudden bredvid varandra så de var inte ifrån varandra under somrarna heller. 

Det var magasinet Filter som 2018 skrev om Stig Engström som Skandiamannen och där lanserade teorin om att det var han om mördade Olof Palme 1986. Reportaget kunde visa både på ett vapenintresse och ett Palmehat. Engström har dessutom berättat att han var på mordplatsen som en av de första personerna. Det här berättade han om så tidigt som två år efter mordet på en återföreningsfest med klasskamrater i Nybro. 

– Jag kom ihåg att han berättade att han precis lärt sig hjärt- och lungräddning på Skandia strax innan. Och att han använde sina kunskaper när han såg att Palme låg på gatan. 

Detta är uppgifter som senare avfärdats av andra vittnen. 

– Han höll först ett litet föredrag och sedan svarade han på frågor. 

"Vanligast av vanliga"

Efter Filterreportaget så tog också polisen kontakt med Olle Madebrink. Utredare åkte till Kalmar och höll ett förhör med honom. Det handlade främst om åren i Nybro och deras vänskap. Lite senare fick Olle Madebrink också tag på ett brev från Stig Engström som en tidigare klasskamrat hade hittat. Där skriver Stig Engström att han var polisens kronvittne och bara var 20 meter ifrån när Palme mördades. 

Hur skulle du beskriva honom?

– Som den vanligaste av vanliga människor. Han var duktig i idrott och såg bra ut. Vi hade alltid väldigt roligt tillsammans, säger Olle Madebrink 

Du märkte inte av något stort vapenintresse eller Palmehat?

– Nej ingenting. Varken när vi umgicks i unga åldrar eller senare när vi träffades efter att han hade flyttat till Stockholm. 

Olle Madebrink hade kontakt med Stig Engström 1998, två år innan den man som nu kanske kommer att anklagas för statsminsitermord dog. I morgon får vi beskedet. 

Anders Blank

Fakta

Teorin om Skandiamannen Stig Engström

  • Stig Engström jobbade på försäkringsbolaget Skandia. Enligt uppgifter stämplade han ut från sitt jobb två minuter före mordet på Olof Palme. Skandiahuset ligger vid mordplatsen på Sveavägen. 

  • Han betraktade sig själv som kronvittne och lät sig intervjuas i TV om sina iaktagelser. Han var också under en period misstänkt men avfärdades när Hans Holmén gav all kraft åt PKK och kurd.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt