Annons:

Försiktig optimism i Vimmerby – trots stor lärarbrist i länet

Situationen i Vimmerby är inte alarmerande inför nästa läsår. Foto: MostPhotos

Försiktig optimism i Vimmerby – trots stor lärarbrist i länet

Lärarbristen i landet är stor, det menar en ny utredning av Lärarförbundet. I Kalmar län förväntas man behöva rekrytera närmare 1 700 lärare de närmaste åren. Trots den stora lärarbristen menar barn- och utbildningschefen Ola Karlsson att situationen är hoppfull i Vimmerby.

Annons:

Lärarförbundets årliga mätning visar en stor brist på behöriga lärare på ett nationellt plan, det meddelar lärarförbundet via ett pressmeddelande. I Kalmar län finns det ett rekryteringsbehov på 1700 lärare och förskolelärare de kommande åren, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av den totala lärarkåren. De kommande fem åren väntas över 13 % av länets lärare gå pension, samtidigt är är antalet obehöriga lärare stort och elevantalet växer.

Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun, menar att lärarbristen är ett stort problem landet över, men att situationen i Vimmerby kommun är hanterbar. Till hösten saknas bara ett fåtal lärar- och förskollärartjänster i kommunen. Även när det kommer till framtida pensionsavgångar menar Ola Karlsson att situationen är under kontroll.

– Det ser inte så alarmerande ut. Samtidigt är det en ständig utmaning att hitta behöriga lärare, där jobbar vi med flera olika åtgärder, bland annat kompetensförsörjning, säger Ola Karlsson.

Arbetsmiljö - en prioriterad fråga

Den största bristen på lärare i Kalmar län hittas enligt lärarförbundet i de äldre årskurserna. Lärarbristen väntas bli extra akut i just sena grundskolan och gymnasiet. Sammanlagt behöver Kalmar än rekrytera uppemot 250 högstadielärare och 220 gymnasielärare innan 2023 för att täcka behovet.

I Vimmerby kommun är bristen på lärare till de högre årskurserna inte lika stor, menar Ola Karlsson. Till hösten är alla tjänster på gymnasiet besatta.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för lärarförbundet, säger i ett pressmeddelande att det krävs en rad olika lösningar för att komma till bukt med lärarbristen, däribland ingår att värna om de lärare man redan har. Det här är också något Ola Karlsson tar upp.

–  Det handlar dels om åtgärder för rekrytering men också om att behålla de behöriga lärare som vi redan har. Vi måste prioritera arbetsmiljöfrågor, inte bara i Vimmerby utan i hela landet, säger han. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt