Annons:

EXTRA: ALV TVINGAS STÄNGA – GÖR BRAKFÖRLUST

ALV:s vd Joacim Johansson är bedrövad efter att ha fattat beslut om att stänga parken. Foto: Simon Henriksson

EXTRA: ALV TVINGAS STÄNGA – GÖR BRAKFÖRLUST

Bara en dryg vecka efter den försenade öppningen tvärvänder Astrid Lindgrens Värld och stänger parken för hela säsongen. Beskedet fick personalstyrkan i morse. Nu väntar en svår tid för bolaget. 

Annons:

Beskedet gavs till TT under morgonen. 

Söndag blir sista dagen som parken hålls öppen i år, vilket innebär att säsongen blir elva dagar lång. Ekonomiskt innebär beslutet en katastrof och bolaget tror på en förlust på cirka 120 miljoner kronor. 

ALV har tagit emot max 1 500 gäster per dag – extremt mycket mindre än ett vanligt år. Bara en vecka innan premiärdagen fick man nya besked från Polismyndigheten. 

— Vi fick då veta om vi spelade två föreställningar samtidigt med 50 åskådare på varje plats skulle det räknas som 100 personer även om det var flera hundra meter mellan de olika scenerna och därmed bröt vi mot ordningslagen. Det är helt ologiskt. Genom att spela teater på flera ställen så sprider vi istället ut åskådarna. Man kan jämföra med biografer där det kan vara 50 besökare i varje salong, säger Joacim Johansson.

120 miljoner i förlust

Det nya direktivet medför att styrelsen ser det som omöjligt att driva verksamheten. Nu väntas företaget göra 120 miljoner i förlust, enligt TT.

– Det är tio goda år i resultat. Vi brukar ligga tio miljoner i vinst på en säsong så det här är ett jätteslag för oss.

Diskussioner om varsel och uppsägningar har redan inletts.   ­­­­

– Vi har inlett fackliga kontakter och hanterar det nu på sedvanligt sätt med varsel och uppsägningstider. Det handlar om cirka 450 som blir uppsagda men sedan måste vi titta över gällande de tillsvidareanställda och se hur vi kan minska antalet tjänster för att få ned den ekonomiska förlusten. Den är brutal.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt