Annons:

Efter ALV:s stängning – fler sommarjobb skapas för ungdomar i Vimmerby

Zarah Ragnvaldsson, Anna Mellergård, Camilla Karlsson och Patric Engqvist erbjuder 45 extra feriepraktikplatser till ungdomar i Vimmerby kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Efter ALV:s stängning – fler sommarjobb skapas för ungdomar i Vimmerby

Med anledning av att Astrid Lindgrens Värld tvingats stänga för säsongen finns nu ytterligare feriepraktikplatser att söka för ungdomar i Vimmerby. 
– 45 platser kan vi sätta till med extrapengarna från Arbetsförmedlingen och vi hoppas att det blir lyckat, säger Patric Engqvist. 

Annons:

Uppdraget blir att läsa tre böcker för de ungdomar som söker de 45 nya feriepraktikplatserna som Vimmerby kommun erbjuder i samband med att ALV måste stänga sin verksamhet på grund av restriktioner kring covid-19.

– Vi erbjuder vanligtvis 150 sommarjobbsplatser varje år men extrapengarna från Arbetsförmedlingen kom inte till användning för att vi inte riktigt fyllde de 150 platserna. Då kände inga ungdomar att de var utan jobb. På grund av att ALV tvingades stänga för säsongen är det många ungdomar som har blivit av med sina sommarjobb så vi ska aktivera pengarna från Arbetsförmedlingen. Vi måste hitta på någonting och det har varit snabba ryck. Vi kom på en idé med att ungdomar får läsa och recensera ett antal böcker. Mycket handlar om eget ansvar också, säger Patric Engvist från Vimmerby kommuns utvecklingsavdelning.

Läsa och recensera böcker

Det är Allaktivitetshuset Fabriken och litteraturutveckling Kalmar Län som tillsammans har skapat 45 nya sommarjobb i Vimmerby kommun. För de som är födda mellan 2002–2004 och skrivna i Vimmerby kommun är det fritt fram att söka. Praktiken genomförs under veckorna 31, 32 och 33. 

Böckerna ska läsas för flera målgrupper och ska sedan recenseras av ungdomarna. 

– När vi på Fabriken kom på idén med att ge ungdomar uppdrag att läsa och recensera böcker så blev vi jätteglada att Anna Mellergård, litteraturutvecklare i Vimmerby kommun, tände på idén. Anna har sedan gjort ett bra upplägg för varje vecka under praktikperioden och det ska bli spännande att få ta del av resultatet, säger Camilla Karlsson, samordnare på Fabriken. 

Anna Mellergård menar att det är en briljant idé. 

– Tillsammans med Vimmerby biblioteks kunniga personal plockar vi fram aktuella böcker, som till exempel Gina Dirawis och Betlehem Isaaks debutromaner samt böcker av Sara Lövestam och Ebba Hyltmark. Dessa författare, och många fler, kommer alla att medverka på årets upplaga av Vimmerby berättar. I detta projekt ska vi försöka lyfta fram författare som kommer på Vimmerby berättar, då får de veta vad Vimmerbyungdomarna har för recensioner, säger Anna Mellergård. 

Den som är intresserad ska inkomma med en intresseanmälan senast fredag den 3 juli. De 45 platserna fördelas i turordning efter ansökningstid.

Ossian Mathiasson

Lotta Eliasson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt