Annons:

Kraftig minskning av asylärenden i coronakrisens spår

Migrationsverket ser coronapandemin som en unik möjlighet att komma ikapp ärendeflödet sedan 2015.

Kraftig minskning av asylärenden i coronakrisens spår

Coronapandemin har förändrat många verksamheter i grund – så även för Migrationsverket. Inom flera områden har antalet ansökningar i stort sett halverats. 

Annons:

Gränserna stängdes av smittskyddskäl och gjorde det förstås mycket svårt för migranter att ta sig till Sverige. Det har gett en stor minskning av antalet fall för Migrationsverket. Antalet asylansökningar har legat under 200 per vecka och prognosen för helåret skrivs ned från 21 000 till 13 000. 

– Minskningen av antalet migranter som anländer till Europa kan inte förklaras med en minskad drivkraft att söka asyl. Förklaringen ligger snarare i svårigheterna att röra sig in i och genom Europa, och sannolikt kommer många att försöka nå EU och Sverige vid ett senare tillfälle, säger myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande. 

Klart färre ansökningar än förväntat

När det gäller antalet ansökningar om arbetstillstånd ser Migrationsverket en halvering under coronamånaderna. Prognosen för helåret skrivs ned med 12 000 personer och landar på 39 000. Med tanke på den sviktande konjunkturen skrivs även prognosen för 2021 ned. 

Coronapandemin har också medfört färre utländska studenter i Sverige och endast 14 000 ansökningar har kommit in jämfört med det förväntade 20 000. 

"En unik möjlighet"

Ända sedan flyktingkrisen 2015 har Migrationsverket arbetat under hårt tryck med långa handläggningstider som följt. Dessa kommer nu att kortas. 

– Det minskade inflödet av nya ärenden har gett oss en unik möjlighet att komma ikapp långa ärendeköer, inte minst inom asyl, säger Mikael Ribbenvik.

Antalet personer som återvänder självmant förändras också jämfört med prognosen. Där har man räknat med 7 000 i år, men nu tror man på hälften av den summan. 

– Det är osäkert i vilken takt återvändandearbetet kan återhämta sig. Det är bland annat svårt att bedöma vilka länder det kan vara praktiskt möjligt att återvända till, säger Mikael Ribbenvik.

Återupptar mottagandet

Sverige har också återupptagit arbetet med vidarebosättning av kvotflyttningar och väntas ta emot 5 000 i år. De kommer placeras i kommunerna, men fördelningen är okänd. 

– Det skulle kunna innebära ett mer koncentrerat mottagande i de svenska kommunerna under årets sista kvartal, och vi kommer att fortsätta hålla en tät dialog med kommunerna om utvecklingen, säger Mikael Ribbenvik.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt