Annons:

BESKEDET: JOBBA HEMIFRÅN I HÖST

Folkhälsomyndigheten rekommenderar människor att jobba hemifrån även i höst. Foto: MostPhotos

BESKEDET: JOBBA HEMIFRÅN I HÖST

Trots ett förbättrat coronaläge i Sverige vill Folkhälsomyndigheten att människor fortsätter jobba hemifrån i så hög utsträckning som möjligt. Beskedet lämnades under en presskonferens i dag.

Annons:

Statsepidemolog Anders Tegnell och socialminister Lena Hallengren höll en gemensam presskonferens om pandemiläget i Sverige. Situationen har förbättrats under de senaste veckorna, men allt tyder på fortsatt spridning även i höst.

– Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittspridning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, sa statsepidemiolog Anders Tegnell.

"Svårt att veta"

Beskedet var tydligt: människor ska fortsätta jobba hemifrån och undvika kollektivtrafik.

–  De som verkligen måste åka till jobbet ska göra det utan risk för smitta i kollektivtrafiken. Men att stanna hemma under långa perioder kan innebära negativa konsekvenser för anställda och behöver fundera över det, säger Anders Tegnell.

På Aftonbladets fråga om när människor kan återgå till arbete på kontoren igen säger Tegnell såhär:

–  Det är svårt att veta, jag tror inte vi behöver komma så långt som att det ska finnas ett vaccin. Det finns en del signaler om att ett antal arbetsplatser kommer jobba mer på distans nu. Det är en spännande fråga, kommer vi någonsin gå tillbaka till ett samhälle som det såg ut innan covid-19?  Vi får se hur det utvecklas, säger Tegnell.

Inga fulla bussar

I kollektivtrafiken pågår ett arbete och där tror Tegnell på halvfulla bussar och tåg som en framkomlig väg:

–  Finns det andra möjligheter än kollektivtrafiken så använd dem så mycket som möjligt. De som driver trafiken ska göra det på ett bra sätt och anpassa nivåerna utifrån trycket som finns. Vi har haft många diskussioner om detta. Branschorganisationerna tar nu fram ett detaljerat dokument för inriktning. Man tänker sig ungefär halvfulla bussar och tåg som en bra inriktning, säger Tegnell. 

Lena Hellengren menar att Sverige och regeringen är beredd på att spridningen tar fart igen.

– Vi vet ännu inte när pandemin är över. Smittspridningen kommer att kunna ta fart återigen i Sverige. Regeringen kommer att fortsätta se över vad som fungerar och vad som behöver ändras för att på bästa sätt ta oss igenom pandemin. Men vi behöver miljoner kloka vardagsbeslut från alla i Sverige. Det bygger fortsatt på att alla tar personligt ansvar och visar omtanke, säger Hallengren.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt