Annons:

  • Besvikna över inställt kollo – anordnade ett alternativt kollo

    AL-skolans fritidshem anordnade kollo under tre veckor.

  • Besvikna över inställt kollo – anordnade ett alternativt kollo

    Elias Babiker saknade Stjärnevikskollot.

Besvikna över inställt kollo – anordnade ett alternativt kollo

Det blev inget Stjärnevikskollo i år. Men för fritidsbarnen på Astrid Lindgrens skola blev det ändå ett kollo. – Det var okej, men jag hade hellre varit i Stjärnevik, säger Elias Babiker.

Annons:

I 30 år har Södra Vi IF och Vimmerby kommun arrangerat ett kollo i Stjärnevik. Men inför den här sommaren försvann kollot. Anledningen var att den dåvarande kultur- och fritidsnämnden tog beslut om att flytta över de ekonomiska medlen som varit avsatta till Stjärnevikskollot till ett annat konto för att bredda sommarlovsaktiviteterna.

SVIF hade inte möjligthet att på egen hand driva kollot och därför blev det inget kollo i Stjärnevik. Astrid Lindgrens skolas fritidsbarn har ändå fått uppleva ett kollo sommar. På grund av att Stjärnevikskollot lades ner fick närmare 20 fritidsbarn på AL-skolan ha kollo i Bullerbyn.

– Vi har haft tre veckors kollo i Bullerbyn. Barnen behövde ett miljöombyte och när Stjärnevikskollot lades ner tyckte vi att vi var tvungna att göra något annat, säger pedagogerna Lena Josefsson och Annica Bohman. 

"Varit ute mycket"

Fritidsbarnen har bland annat fått besöka Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs och Nybble.

– Vi har spelat brännboll, haft fotbollscuper, gått till Näs, ALV och Nybble, där de fått titta på djur. Vi har varit ute mycket. 

Man ansökte om pengar från de sommarpengar som kommunen haft och delat ut, men fick inte genomföra allt de önskade att genomföra. 

– Det fanns sommarpengar, som vi kunde använda till badresor och vi hade bokat med bussbolag. Men så bestämdes det att inget fritids fick bada. Vi kan inte säga varför det gjordes, men hade vi varit och badat, så hade ju personalen varit med ut på bryggan. På ett kollo tycker vi att man ska få bada. 

"Varit kul"

Elias Babiker har varit ett av de närmare 20 barn som varje dag deltagit i AL-skolans fritidskollo. Han har tidigare varit en flitig kollodeltagare i Stjärnevik. 

– Det har varit kul, säger han. 

Hur känns det att det inte blev något Stjärnevikskollo?

– Det skulle ha varit tråkigt, men vi hade ett kollo så det var ändå okej. Men jag hade hellre velat Stjärnevik, så jag kunde ha badat.

Hoppas att det kommer tillbaka

Både Lena Josefsson och Annica Bohman hoppas att Stjärnevikskollot kommer tillbaka till nästa sommar. 

– Vi vill ha ett kollo i Stjärnevik och vi har inte hört något som inte är besviken över att det inte blev något. Många barn i Södra Vi och Frödinge kommer inte ut nu och det handlar om barnperspektivet, barnkonventionen och integrationen. Stjärnevikskollot kunde man vara med på även om man inte gick på ett fritidshem. Bullerbyn är en viktig del av vårt upptagningsområde och de barnen kanske inte kommer till bad annars. 

Ändå var de nöjda med det tre veckors långa kollot i Bullerbyn. 

– Det har varit ett jättebra alternativ, men det är inte det bästa. Vi har täckt in 15-20 barn, medan Stjärnevik täckte in över 150 barn. Vi har haft det här enbart på grund av att Stjärnevikskollot är nedlagt och hoppas att det är tillbaka till nästa år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt