Annons:

Silverdalen i Hultsfreds kommun är en av orterna som har tappat många invånare under de senaste 20 åren. Foto: Ossian Mathiasson

Flera lokala orter avfolkas rejält – finns med på rikstäckande lista

Flera orter i norra Kalmar län finns med på Hem & Hyras lista över vilka 100 svenska tätorter som har tappat flest invånare under de 50 senaste åren. 

Annons:

Hem & Hyra har gjort en unik kartläggning av vilka orter som har avfolkats mest sedan 1970 och hur samhällsservicen brister i de 100 tätorter som flest har lämnat. De har tagit del av siffror från Statistiska centralbyrån och jämfört antalet invånare 1970 med i dag. Den svenska befolkningen har blivit två miljoner fler på 50 år men det finns flera orter som minskar rejält i folkmängd.  

Fyra lokala orter med på listan

Både Hultsfreds kommun och Västerviks kommun har med två orter vardera på listan – Rosenfors och Silverdalen i Hultsfreds kommun och Edsbruk och Överum i Västerviks kommun. 

Rosenfors har tappat 49 procent av sin befolkning på 50 år och invånarantalet uppgår nu till 294. Även Silverdalen står för ett stort befolkningstapp på 43 procent och har 690 invånare i dag. 

Överum har tappat mer än hälften, 53 procent, av sin befolkning. 1 175 personer bor numera på orten. Många har också flyttat från Edsbruk, närmare bestämt 39 procent, och där bor 349 personer kvar.

Här är orterna med sämst samhällsservice

Tidningen har i sin tur granskat samhällsservicen i de 100 tätorter som har minskat mest i folkmängd. Porjus, tätort i Jokkmokk kommun, och Moskosel, tätort i Arvidsjaur, får lägst betyg med varsin etta. Faktum är att de har över tre mil, nästan fyra mil, till närmaste vårdcentral, livsmedelsbutik och apotek men bensinstation finns på båda orterna. 

Hedenäset (Övertorneå), Utansjö (Härnösand), Ramvik (Härnösand), Olshammar (Askersund), Garpenberg (Hedemora), Evertsberg (Älvdalen), Idkerberget (Borlänge), Båtskärnäs (Kalix), Nykroppa (Filipstad), Kristneberg (Lycksele), Björneborg (Kristinehamn) och Degerhamn (Mörbylånga) får tvåor i betyg och har samhällsservicen som ett problem. 

Rosenfors, Silverdalen, Överum och Edsbruk får fyror i betyg och är inte med bland de 14 tätorterna med sämst samhällsservice. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt