Annons:

Hissade Ugandas flagga bredvid Pride –

Ugandas flagga, Prideflaggan och kommunens flagga vajar bredvid varandra vid Stadshuset. Foto: Simon Henriksson

Hissade Ugandas flagga bredvid Pride – "En tillfällighet"

I veckan hissades Ugandas flagga bredvid Vimmerby kommuns och Prideflaggan. Men kommunen gjorde det inte som någon markering mot landet där homosexualitet är förbjudet. – Det är en tillfällighet, säger kanslijuristen Therese Jigsved.

Annons:

I Uganda har HBT-personer praktiskt taget inget rättsskydd alls. Att leva ut sin homosexualitet är förbjudet och straffet för utlevd homosexualitet kan ge fängelse i upp till 14 år. Dessutom har en ny lag varit på gång, där till och med dödsstraff kan bli aktuellt. Den lagen har ännu inte gått igenom. 

Vimmerby kommun har sedan tio år tillbaka ett samarbete och utbyte med Mukono kommun. I veckan, när ugandierna är på besök, har den ugandiska flaggan hissats. Dessutom är det Pridevecka i Kalmar – och den flaggan har också hissats. 

Men det är ingen markering från Vimmerbys sida att de två flaggorna vajar bredvid varandra. 

– Det är en tillfällighet att det infaller samma vecka. Det var helt enkelt så det var, säger kanslijuristen Therese Jigsved. 

De ungdomar som träffas från Vimmerby kommun och Mukono kommun diskuterar ofta mänskliga rättigheter, säger Carina Johansson, som är lärare och som varit med sedan Mukonoprojektet tog sin början. 

Uganda har nästan 38 miljoner invånare och landet har flera gånger uppmärksammats internationellt för sina hårda lagar mot homosexuella.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt