Annons:

COVID-SMITTADE ÄLDRE FICK INTE VÅRD – REGIONEN FÅR STENHÅRD KRITIK

Regionen får kritik för sin hantering av covidsjuka. Foto: Pixabay

COVID-SMITTADE ÄLDRE FICK INTE VÅRD – REGIONEN FÅR STENHÅRD KRITIK

Covidsjuka äldre patienter fick ingen individuell bedömning. Nu får Region Kalmar län kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Annons:

Det var på tisdagen som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, presenterade sin granskning av samtliga regioner i Sverige. Samtliga regioner kritiseras av IVO. 

Var femte äldre på särskilda boenden fick ingen individuell bedömning av vårdbehovet när de insjuknade. 

– I granskningen har IVO identifierat allvarliga brister hos regionerna när det gäller vården av personer som bor på särskilda boenden för äldre, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, under en digital presskonferens.

Region Kalmar län får tung kritik. IVO kritiserar regionen på samtliga fyra granskningspunkter. Kritiken rör dessa punkter:

* Äldre som bor på på särskilda boenden har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

* Äldre som bor på äldreboende och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

* Ställningstagande och genomförande av vård i livets slutskede för äldre på särskilda boenden har inte skett enligt det gällande regelverket under coronapandemin.

* Det finns brister i dokumentationen av patientjournaler hos primärvården. Därför kan man inte följa vården och behandlingen av de äldre.

"Tar kritiken som bas"

Niklas Föghner, primärvårdsdirektör i regionen, säger så här om kritiken till SVT Nyheter Småland:

– Vi har precis fått beslutet från IVO och håller på att sätta oss in i ärendet. Vi tar allvarligt på kritiken och kommer ta IVO:s beslut som bas för att säkra att vi möter upp de behov som finns hos de mest sköra äldre. 

Samtliga regioner ska nu återrapportera till IVO om vilka åtgärder som vidtagits. Tre enheter, varav Hultsfreds hälsocentral är den ena, har fått fördjupad tillsyn i länet. Övriga är Torsås och Mönsterås. Någon granskning av kommunernas insats har inte skett.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt