Annons:

Fler på hälsocentralen har förkylningssymtom –

Situationen på Vimmerby hälsocentral har försämrats under senaste dygnen. Foto: Arkivbild

Fler på hälsocentralen har förkylningssymtom – "Påverkas i stor omfattning"

I går gick Vimmerby hälsocentral ut med att man hade fått ett bekräftat fall av covid-19 bland personalen. I dag är det flera som fått förkylningssymtom bland personalen.
– Verksamheten påverkas i rätt stor omfattning, säger chefen Camilla Ljungdahl.

Annons:

Under tisdagen fick hälsocentralen sitt första bekräftade fall av covid-19 bland personalen.

"I slutet av förra veckan insjuknade en medarbetare och provsvar visar på covid-19. Sedan symtomdebut har medarbetaren hållit sig hemma. Ytterligare två medarbetare med symtom har identifierats, dessa har dock inte varit i kontakt med den smittade. Smittspårning pågår och de ur medarbetargruppen som varit i kontakt med den smittade kommer att provtas. Även en patient kommer att informeras att hen kan ha blivit utsatt för covid-19. Alla inplanerade besök till berörda medarbetare kommer att av- eller ombokas. Medarbetare som inte varit i kontakt med den person som konstaterats smittad kommer att ta emot patienter som vanligt", skrev regionen i ett pressmeddelande. 

Några ytterligare provsvar har hälsocentralen inte fått, berättar Camilla Ljungdahl på onsdagskvällen.

– Proverna skickades i morse, så vi får inga provsvar förrän i morgon, säger Ljungdahl. 

Är det fler som fått symtom?

– Vi har några ytterligare i personalgruppen med förkylningssymtom, som därmed också stannar hemma. 

Hur många fler är det i dag?

– I dag har två till gått hem med förkylningssymtom. Det är fyra som är hemma utöver den som är bekräftat smittad. Vi har nästan 70 anställda totalt, säger Camilla Ljungdahl. 

Hur påverkar det här er verksamhet och förmåga att ta emot patienter?

– Den påverkas i rätt stor omfattning. Vi har både sjuksköterskor och läkare som är hemma av olika anledningar. Det beror antingen på förkylningssymtom, vab eller annan anledning. Vi får prioritera ordentligt i verksamheten just nu. Det är prioritet att få distriktssköterskemottagningen bemannad, distriktsläkarlokalen bemannad och bemanna telefon, vaccination och labb. Vi tajtar och plockar ihop nu. 

"Hyrläkare bokad"

Hälsocentralen märker också att fler och fler avokar sina tider.

– Vi har sett det på exempelvis influensavaccinen, där är det många som själva avbokar på grund av att de har förkylningssymtom. Det är så vi vill att man ska göra. Har man en bokad tid och får förkylningssymtom ska man inte komma hit, så länge man klarar egenvårdsråden så att säga. Det är många patienter vi får boka om nu.

Är du rädd för ett förvärrat läge nästa vecka?

– Det är alltid svårt att säga hur det ser ut nästa vecka. Vi har en hyrläkare bokad från och med nästa vecka, så om det inte händer något mer har vi en bättre bemanning nästa vecka.

Hur känner du kring att antalet fall tycks öka i Vimmerby nu?

– Vi har också utökat provtagningen markant den här veckan och jag tänker att det handlar om att vi har utökat vår kapacitet så att fler kan provta sig. Dessutom pågår rätt mycket smittspårning från smittspårningsenheten och de provtar vi också här. Tack vare att smittspårningen är väldigt aktiv hittar vi fler och då hittar vi fler som inte har så kraftiga symtom. Vi håller stenhårt på detta här. Man jobbar inte här om man har minsta lilla kli i halsen. Miljön måste vara säker här. Vi har säkert en lägre toleransnivå än vad andra har. Vi vill ha en så säker miljö som möjligt för de som faktiskt behöver komma hit. 

Har du någon uppmaning till Vimmerbyborna i det här läget?

– Det är samma som jag har tjatat om hela tiden. Håll i, håll ut och håll avstånd. Tvätta händerna och respektera de rekommendationerna och de råd vi har. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt