Annons:

Nu har berättelserna från hela länet släppts:

Matilda Gustafsson och Maria Röstwall får "Körverk" av Anna Mellergård. Foto: Simon Henriksson

Nu har berättelserna från hela länet släppts: "Hoppas den blir årets julklapp"

Nu har boken "Körverk" släppts. Den innehåller berättelser från 136 litterära röster i Kalmar län.
– Vi är många som är stolta och glada över den här, säger litteraturutvecklaren Anna Mellergård.

Annons:

136 olika skribenter och röster från samtliga länets kommuner i en och samma bok. I fredags släpptes boken "Körverk" till allmänheten. 

Tanken var att alla 136 personer skulle finnas på plats vid släppet – men det tillåter förstås inte restriktionerna i det rådande läget. 

– Man får bara gilla läget, helt enkelt. Jag har själv haft en svacka i två veckor, men nu måste jag upp ur den och tänka positivt. Den 16 maj är den 136:e dagen på året och då ska vi ha den här festen vi har planerat. Då hoppas jag att alla kan komma och i maj kanske man hunnit smälta boken en aning, säger litteraturutvecklaren Anna Mellergård.

"Ett demokratiprojekt"

Det är regionförfattarna Ami Andersson och Tove Folkesson som har samlat in texterna från hela länet. Att det finns texter från samtliga länets kommuner gör Anna Mellergård glad.

– Det är ett länsprojekt och att det är röster från hela länet tycker jag är jättebra. Boken blev jättefin och nu hoppas vi att den blir årets julklapp, säger Anna Mellergård och fortsätter:

– Det är ett demokratiprojekt och alla är med på samma villkor. Vi har varit ett team med Christian Holzer (från Basebo förlag, reds.anm), Tove och Ami som konstnärliga ledare och jag som verksamhetsledare. Alla har varit väldigt engagerade och vi har väldigt eniga om att det inte skulle vara en länsantologi som försvann i mängden. Vi ville att berättelserna skulle hitta sin form och det har gjorts ett jättefint jobb. Vi är många som är stolta och glada över det här.

"Skrivit poesi tidigare"

Åtta av författarna i boken är från Vimmerby kommun. Både Matilda Gustafsson och Maria Röstwall deltog i det väldigt smala och avskalade boksläppet på bokhandeln i Vimmerby. 

– Jag har skrivit mycket poesi tidigare också, ända sedan tonåren. Jag har självklart skrivit olika mycket under olika perioder, men jag har aldrig fått någon dikt publicerad tidigare. Min dikt "Genom förlossning" är en vårdikt kan man säga, berättar Maria Röstwall. 

Hur känns det att publiceras så här?

– Det är kul att se sitt namn, men lite pirrigt att dela det med andra, säger Matilda Gustafsson.

– Jag trodde kanske inte att det skulle gå så här långt, men det är jättekul att dela det med kända namn som Barbro Lindgren, Bob Hansson och Suzanne Osten, säger Maria Röstwall.

Båda två har fått mer motivation till att fortsätta skriva.

– Jag vill skriva ännu mer, det är den känslan jag har fått.

Uppföljningar?

Anna Mellergård säger att det kan bli uppföljningar.

– Allt möjligt kan hända. Kalmar konstmuseum har påbörjat ett liknande projekt fast med bilder. Det finns många andra uppföljare man kan göra och i dagsläget vet man inte vad det blir av det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt